Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Med undervattenskamera har tidningen Expressen filmat vid de söndersprängda gasledningarna i Nord Stream 1. Foto: Expressen

Första bilderna från sprängda Nord Stream 1

Uppdaterad
Publicerad

Expressen har varit och filmat de söndersprängda gasledningarna i Nord Stream 1. Minst femtio meter av gasledningen tycks saknas efter explosionen.

Det var den 27 september som nyheten om omfattande läckage på gasledningarna Nord Stream 1 och 2 kom. Snart började man misstänka att det handlade om ett sabotage, och mycket riktigt visade det sig att kraftiga explosioner ägt rum vid ledningarna.

Nu har det gått snart två veckor sedan den svenska utredningen på platsen avslutades, under tiden för platsutredningen var det helt avspärrat för båttrafik men nu har Expressen kunnat åka dit med en undervattensdrönare.

Enligt tidningen visar undervattenskameran långa revor i havsbotten. Minst femtio meter av gasledningen tycks saknas efter explosionen vars kraft var så pass stark att den registrerades av seismologiska instrument, någonting som SVT avslöjade dagen efter explosionen. Explosionen mätte 2,3 på richterskalan, som en mindre jordbävning.

Kraftigt deformerad

Expressen uppger också att vissa delar av röret har raka vassa kanter, och på andra delar är metallen kraftigt deformerad.

Gasen som läckte ut motsvarar enligt Naturvårdsverkets beräkningar ​​långt mer än hälften av Sveriges årliga utsläpp av koldioxid, om man räknar på 20-års perspektiv, skriver Expressen.

I Sverige leds utredningen om misstänkt grovt sabotage av Säkerhetspolisen. Hur den tidigare brottsplatsundersökningen, när svenska myndigheter undersökte platsen, har påverkat rören och omgivningarna är oklart.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sabotage mot Nord Stream

Mer i ämnet