Första jordgubbarna guld värda

Uppdaterad
Publicerad

Årets första svenska jordgubbar är skördade. Lars Jacobsen i Hjälmshult utanför Helsingborg blev, precis som i fjol, först med att plocka de röda vårtecknen som odlats i växthus.

De börjar inte säljas förrän under tisdagen. I fjol såldes 56 stycken 250-gramsaskar första dagen. I år räknar Christer Nilsson, försäljningsansvarig hos Odlarlaget i Helsingborg, med att det blir något färre.

Premiärerna för svenskodlade tomater och gurkor är redan avklarade.

En annan primör som emotses med spänning är färskpotatisen. Enligt Svensk Potatis ordförande Lars Elofson kan man räkna med de första knölarna i första veckan av maj. Ungefär som i fjol. Då hade man planerat för en internetauktion, men av den blev inget.

-En av odlarna gick ut och plockade dagen före, säger han. Vi fick ställa in auktionen. Men intresset var stort då. Priset hade nog hamnat på 3.000 kronor kilot.

Nu kör man utan auktion och han räknar med att premiärpriset hamnar på 1.000 kronor kilot. I slutet av maj tror han att priset kan vara nere på 20 kronor kilot.

Det finns redan svensk potatis odlad i växthus, men de imponerar inte på Lars Elofson.

-Smaken går inte att jämföra med frilandspotatisens.

Priset sjunker snabbt

• Det är tomater, gurkor och jordgubbar som drar till sig största intresset när det gäller premiärer för året.

• Förra året var priset för jordgubbarna 442 kronor litern första dagen. Därefter sjunker det snabbt. Efter en vecka räknar Christer Nilsson vid Odlarlaget i Helsingborg med att gubbarna kommer att kosta cirka 60 kronor litern.

• Årets första gurka skördades norr om Höganäs i februari. Priset blev 2.300 kronor kilot.

• De första tomaterna kom från skånska Vikentomater. De såldes för 1.000 kronor kilot.

Odlarlaget och lantbrukstidningen ATL (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.