Foto: TT

Misstroendeförklaring mot Stefan Löfven

Uppdaterad
Publicerad

Tonläget var högt vid den första partiledardebatten sedan decemberöverenskommelsen och det avblåsta nyvalet. Sverigedemokraterna väckte som utlovat en misstroendeförklaring mot statsminister Stefan Löfven, men fick inget stöd från allianspartierna.

Sverigedemokraternas vikarierande partiledare Mattias Karlsson anklagade i debatten allianspartierna för att lägga sig platt och regeringen för att skapa kaos.

– Jag tycker att Stefan Löfven är en sympatisk person. Men som statsminister har han inte mitt förtroende, sade Karlsson när han yrkade om en misstroendeförklaring. Besked om när den ska hållas kommer senare i eftermiddag. Men utsikterna för att vinna omröstningen är små, samtliga partiledare meddelade att de kommer att lägga ner sina röster.

”Spelar terroristerna i händerna”

Stefan Löfven kommenterade missförtroendeförklaringen kort genom att kalla Mattias Karlsson för ”opportunist”.  Han anklagade sedan Sverigedemokraterna för att med sin politik gynna extremister.

– Terrorister har en sak gemensamt, de ser världen som en kamp mellan ont och gott. De som tycker annorlunda är fienden. Skiljelinjen går mellan de som tror på demokratin och de som inte gör det. Att göra terrorism till en fråga om religion eller etnicitet är att spela terroristerna rakt i händerna, sade han.

Löfven sade också att det gjorde honom ”lätt illamående” när Mattias Karlsson i sin beskrivning av den senaste veckans terrordåd i Paris och Nigeria hänvisade till Palmes klassiska citat ”satans mördare”.

Terrorattacken i många anföranden

Terrorattacken mot satirtidningen Charlie Hebdo återkom flera gånger under debatten. Stefan Löfven sade att extremismen gått fram även  i Sverige och nämnde attacker mot synagogor och moskéer.

– Vi ska aldrig låta terrorismen styra oss. Terrorismen ska aldrig få tysta det fria ordet, vi ska visa det öppna samhällets styrka, sade han och drog ner applåder i kammaren.

När Mattias Karlsson (SD) tog upp attackerna i Paris var det med en känga åt riksdagen.

– Hur mycket Charlie har Sveriges riksdag varit ? undrade han och hänvisade till att motioner om att visa stöd för Lars Vilks tidigare röstats ned. Han frågade sig retoriskt om en tidning som Charlie Hebdo hade kunnat få verka i Sverige.

Tackade för överenskommelse

Både Stefan Löfven och Anna Kinberg Batra tackade varandra för den ingångna decemberöverenskommelsen. Men den nyvalda M-ledaren var också tydlig med att markera avstånd till regeringen. Hon anklagade regeringen för bristande idéer och handlingskraft och för ett rekordlågt reformtempo de första hundra dagarna vid makten.

När Stefan Löfven hänvisade till att regeringen varit upptagen med att avvärja hot om nyval var hon inte nöjd med svaret.

– Ska jag uppfatta svaret som att ni inte har några reformer? Kan statsministern nämna en enda reform för att jobben ska bli fler? undrade hon.

Kinberg Batra valde själv att lägga tonvikten på jobb och gynnandet av framväxten av nya jobb.

Nobbar SD-invit

Mattias Karlsson menade i ett replikskifte, med hänvisning till opinionsmätningar, att Moderaternas väljare vill se ett samarbete med Sverigedemokraterna.

– Varför väljer Anna Kinberg Batra att istället agera dörrmatta åt Stefan Löfven? frågade han.

Men enligt Anna Kinberg Batra har SD och M fundamentalt olika syn på hur fler som kommer till Sverige ska få jobb.

– Karlsson anser att man ska minska på de utrikesfödda som inte har jobb medan M vill skapa nya jobb istället, sade hon.

Kristdemokraternas Göran Hägglund ägnade en stor del av sitt anförande åt att prata om integrationspolitik. Han gjorde en liten invit, om inte mot SD, så mot de som röstat på dem.

–Jag tror att vi måste tala med SD:s väljare utan att för den skull anamma deras politik. Vi i KD har börjat med det, sade han.

Annie Lööf stängde däremot alla dörrar till samarbete.

–- Det finns ingen majoritet emot vänsterregeringen. De tre rödgröna partierna är större än alliansen och jag är ledsen, men SD kommer aldrig att bli det femte Allianspartiet, sade hon i ett replikskifte till Mattias Karlsson.

Stänger dörren till Nato

Frågan om Natomedlemskap dök upp vid flera tillfällen, bland annat i Folkpartiets partiledare Jan Björklunds replikskiften och anföranden.

Alliansen har krävt att regeringen tillsätter en utredning om Nato-medlemskap, något som FP och M är för men C och KD emot. Men enligt Stefan Löfven är någon sådan inte aktuell.

– Vi kommer att stå starkare som alliansfri, vi utvecklar samarbete med Finland och med Nato, sade han.

Misstroendeomröstning

Begäran om omröstningen måste undertecknas av minst 35 ledamöter. Omröstningen ska ske senast vid det tredje sammanträdet efter att begäran gjorts. För att riksdagen ska förklara sitt misstroende för regeringen krävs att minst 175 ledamöter röstar ja till förslaget.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.