EU:s läkemedelsmyndighet (EMA) godkände vaccinet så sent som i måndags, och på söndagen ska de första svenskarna få en spruta i armen. Foto: Heiko Junge/NTB/TT

Första svenskarna får vaccinet i dag

Uppdaterad
Publicerad

Sverige inleder nästa fas i kampen mot coronaviruset – i dag vaccineras de första svenskarna med Pfizer och Biontechs vaccin.

EU:s läkemedelsmyndighet (EMA) godkände vaccinet så sent som i måndags, och på söndagen ska de första svenskarna få en spruta i armen.

De första doserna ska erbjudas personer som bor på särskilda boenden för äldre eller personer som har hemtjänst. Det kommer även erbjudas till nära hushållskontakter till dessa personer samt till personalen.

Tillgången på vaccin avgör sedan hur snabbt det kan erbjudas till fler.

Andra länder före

På annandagen kom en första leverans med 9 750 doser till Sverige. Därefter väntar leveranser i storleksordningen 80 000 doser per vecka till Sverige.

Målsättningen är att kunna erbjuda vaccin till hela den vuxna befolkningen i Sverige under första halvåret på 2021.

Flera länder i världen, däribland Storbritannien, USA, Ryssland och Kina, har redan börjat vaccinera mot coronaviruset.

Fakta: mRNA-vaccin

Visa

Det vaccin som tagits fram av Pfizer och Biontech, men också av Moderna, använder en molekyl som kallas mRNA, där m står för messenger, alltså budbärare. Det kallas därför också för budbärar-RNA.

I konventionella vaccin introduceras delar av viruset för kroppens immunförsvar, så att immunförsvaret lär sig att känna igen och bekämpa viruset om det skulle påträffa det igen.

Med mRNA-tekniken introduceras i stället molekylen mRNA, som innehåller instruktioner för hur kroppen kan producera de proteiner som man vill att immunförsvaret ska reagera på.

Metoden bör göra det betydligt snabbare och billigare att producera vaccinet, men den har ännu inte provats i större skala.

Källa: University of Cambridge, Karolinska institutet

Fakta: Fem vaccinavtal

Visa

Sverige har gått med i ett EU-gemensamt avtal om vaccin med fem olika vaccintillverkare:

Astra Zeneca

Janssen Pharmaceutica (Johnson & Johnson)

Pfizer/Biontech

Moderna

Curevac

Totalt har Sverige hittills tecknat avtal om så många doser vaccin att det skulle räcka till hela befolkningen, förutsatt att vaccinen godkänns.

Källor: Regeringskansliet och Folkhälsomyndigheten

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer