Mikael Damberg (S), Nooshi Dadgostar (V) och Ulf Kristersson (M) möttes i en debatt i Aktuellt om Sveriges coronastrategi. Foto: SVT

Kritiken mot regeringen: ”Varför kan man inte bara säga att man misslyckats?”

Uppdaterad
Publicerad

Under kvällens Aktuellt stod det klart att både Vänsterpartiet och Moderaterna var överens om regeringens hantering av coronapandemin:

– Jag förstår inte varför regeringen har så svårt för att säga: vi har misslyckats, sade Ulf Kristersson (M).

Under tisdagens Aktuellt möttes partiledarna Ulf Kristersson (M), Nooshi Dadgostar (V) och inrikesminister Mikael Damberg (S) i debatt om regeringens coronastrategi.

– Det är förfärlig, vi har 8000 döda drygt. 10 gånger så många som våra grannländer i Norden. I den meningen så har vi misslyckats, sade Kristersson.

Dadgostar höll med om att det varit ett stort misslyckande.

– Vi går in i en väldigt tung jul där många människor skulle varit med oss inte är det. Och vi har ett år med en väldigt svårt belastad sjukvård som inte kan ta ut sin semester. Det är min utgångspunkt för att det här som vi har gjort i år har varit ett stort misslyckande.

”Kan inte ha svaren på förhand”

På frågan varför Sverige blivit så drabbat av viruset gav inrikesminister Mikael Damberg flera exempel:

– Vi fick in mycket smitta och därmed fick en stor smittspridning i samhället.

Han lyfter även systemfel inom äldreomsorgen och hemtjänsten.

– Både resursmässigt, kompetensmässigt kopplingen till sjukvården; personalens utsatta situation, deras arbetsförhållande, arbetsförhållande, delade turer, osäkra anställningsvillkor. Hela den diskussionen måste leda till att vi i Sverige också måste lära oss av pandemin.

”Så klart har ansvar”

Damberg säger att regeringen ”så klart har ansvar” då det styr riket men förklarade att det varit ett utmanande läge.

– Det är en ny sjukdom, man har inte svaren på förhand och har lärt sig under tiden.

Just därför behöver strategin ändras sade Kristersson som menade att felen varit kända sedan tidigare.

– Det har funnits utredningar som tillsatts och lagts ner utan att felen rättats till. Jag förstår inte varför regeringen har så svårt för att säga: vi har misslyckats, strategin har inte fungerat. Låt oss tillsammans göra något bättre av det.

– Det finns ingen som tycker att det inte är ett misslyckande att så många människor har dött. Jag har inte hört någon företrädare säga något annat, säger Damberg.

Inrikesministern menar att det inte är strategin det är fel på men åtgärderna måste ändras, vilket de enligt honom görs.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.