• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Strömstad i Strömstads kommun, Västra Götalands län. Det brinner i en lagerlokal med kraftig rökutveckling till följd, Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Väst.

Foto: TT

Försvaret lyckas inte rekrytera tillräckligt många frivilliga

Uppdaterad
Publicerad

Försvaret misslyckas återigen med att rekrytera tillräckligt många nya soldater. Det visar siffror som SVT Nyheter tagit del av. En tredjedel av de soldater försvaret egentligen skulle ha utbildat ryckte aldrig in förra året.

Svenska försvaret har sen lång tid tillbaka haft problem med att få tag på personer som vill bli soldater.

Enligt nya siffror som SVT Nyheter tagit del av så misslyckades försvaret nå det mål som satts upp för 2017.

Regeringen ville att 4.000 soldater skulle rekryteras, försvarsmakten själv satte målet till 3.500, men under 2017 blev det bara 2.230 personer som valde att gå in i försvarets grundutbildning.

”En konkurrensutsatt verksamhet”

Det innebär att försvarsmakten inte lyckats nå rekryteringsmålen någon gång under den tid det varit frivilligt att göra militärtjänst i Sverige (2010-årsskiftet).

– Det är en konkurrensutsatt verksamhet. Vi har en målgrupp som vi rekryterar mot som är intressant för andra verksamheter i samhället, säger Anders Åkermark, chef för Försvarsmaktens Rekryteringssektion.

Att försvaret misslyckas med rekryteringen leder till flera problem. Det mest uppenbara är att det saknas soldater i de krigsförband som regeringen beslutat ska finnas. Ett annat mer långsiktigt är att för få väljer att gå vidare för att bli officerare och chefer inom försvaret.

Stor del hoppar av

Det finns dock en lösning inom räckhåll. Från årsskiftet så gäller återigen totalförsvarspliktlagen, alltså värnplikt. Det gör att försvaret redan i sommar kan tvinga unga att göra militärtjänst.

Dessutom kan man se till att behålla de som gått in i försvarsmakten den frivilliga vägen, eftersom även dessa är bundna av värnplikten sen årsskiftet. En stor del av dem som påbörjat den grundläggande militärutbildningen har nämligen hittills valt att hoppa av i förtid.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.