Arkivbild. Foto: TT

Försvaret saknar tusentals soldater och officerare

Uppdaterad
Publicerad

Vid årsskiftet införs Försvarsmaktens nya organisation, som enligt försvaret själv har ett behov av 1 200 nyrekryterade personer.
Men siffran gäller enbart heltidsanställd personal.

Enligt en sammanställning som Ekot gjort finns även behov av att deltidsanställa runt 7 000 soldater och sjömän – personer som har en placering i krigsförband och som kan kallas till övningar eller i händelse av krig.

Siffrorna bekräftas av Försvarsmakten. Det saknas dessutom minst tusen reservofficerare, rapporterar Ekot i Sveriges Radio. Nu kallar försvaret in tidigare värnpliktiga till repetitionsövningar för att fylla luckor i förbanden.

– Det viktigaste just nu är att leverera operativ effekt snabbt och därför nyttjar vi dessutom personalkategorin med plikt som grund, säger Karl Engelbrektsson, chef för förbandsproduktion i Försvarsmakten till radion.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer