Foto: TT

Försvarets övningar skapar konflikter

Publicerad

Den största arméövningen sedan värnpliktens dagar är nu igång i området runt Vättern. Men att försvaret övar allt mer skapar också konflikter med grannarna. På var tredje övningsfält runtom i landet har militärens tillstånd att skjuta överklagats.

Scenariot som övas under veckan är att ta tillbaka land av en fiende som landstigit i östra Sverige. Efter flera år av internationella insatser så ligger numera fokus på att försvara landet. Senaste året har framförallt marinen och flygvapnet deltagit i större övningar, och nu har turen kommit till armén.

– Ju mer man övar desto bättre blir man helt klart. Vi får göra det bästa av den tid vi har, säger Pauline Friis som står och vaktar en provisorisk bro som ingenjörstrupperna byggt under natten.

Högljudda övningar

Men när 4.000 soldater från 23 olika förband skjuter skarpt så låter det en hel del. Att öva det som soldaterna behöver utan att störa grannarna i onödan är en knivig balansgång för Försvarsmakten.

– Vi måste öva. Vi måste öva utanför våra skjutfält också, så vi prövar annan terräng. Både vi och övriga samhället måste också lära oss att umgås med varandra igen. För det var ett tag sedan vi gjorde det faktiskt, säger biträdande övningsledaren Olof Johansson.

Enligt miljöbalken måste numera Försvarsmakten söka tillstånd för sina skjutfält, eftersom det räknas som miljöstörande verksamhet. Av miljöprövningarna för samtliga 60-talet skjutfält har 19 överklagats. De flesta ligger i dag på regeringens bord för beslut. Det är känsliga politiska avvägningar mellan civila och militära intressen. Några skjutfält har väntat på beslut i flera år. Det längsta, Väddö, i snart sex år.

KD: Regeringen passiv

Kristdemokraterna menar att den viktiga övningsverksamheten är hotad och kritiserade i dag regeringen för passivitet i en debatt i riksdagen.

– Det här är inga perifera ställen för Försvarsmakten. Det är centrala övningsområden som behövs varenda ett, säger Mikael Oscarsson (KD) i försvarsutskottet.

– Lika allvarligt som det är att stoppa linjen på Torslanda, på samma sätt stoppar vi linjen här när det gäller att öva, fortsätter han.

Försvarsminister Peter Hultqvist (S) svarade att ärendet som rör just skjutfältet Tofta på Gotland vill han försöka snabba på. I övrigt vill han inte kommentera de enskilda prövningarna.

– Om man nu ska antyda eventuell senfärdighet hos oss så vill jag bara påminna att vi hade en tidigare regering också som hade gott om tid att hantera det här, säger Hultqvist (S).

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer