Björn von Sydow, ordförande i styrelsen för Totalförsvarets forskningsinstitut. Foto: Jonas Ekströmer, TT

Björn von Sydow: Corona har destabiliserat Europa

Uppdaterad
Publicerad

Coronakrisen skapar nya möjligheter för de politiska makthavarna i Moskva. Det anser Björn von Sydow, ordförande i styrelsen för Totalförsvarets forskningsinstitut.

– Det har destabiliserat Europa framför allt, säger han.

Den tidigare socialdemokratiska försvarsministern Björn von Sydow, som har lett den politiskt sammansatta Försvarsberedningen skrädde inte orden om stormakterna då han frågades ut i en direktsändning på webben på fredagen arrangerad av försvarskoncernen Saab.

– Kinas ledning är en diktatur, Rysslands ledning är en diktatur. Förenta staterna har ett labilt statsskick. Det återstår att se vem blir den nye presidenten, sa Sydow.

Coronapandemin

Sydow pekade även ut de ”nyare” kärnvapenmakterna Indien och Pakistan.

Temat i utfrågningen var om coronakrisen ökat det militära hotet mot Sverige.

– Hela det arrangemang som byggdes upp efter andra världskriget som vi just i dag celebrerar, det är i dag försvagat på ett väldigt destruktivt sätt. Och det är stormaktskonkurrens som härjar, sa han.

”Nya möjligheter för Moskva”

Sydows slutsats är att Ryssland får säkerhetspolitiska fördelar av coronaviruset.

– Det har destabiliserat Europa framför allt. Därför att vi är 50-talet olika länder, flertalet är genuina demokratier. Men det öppnar sig därigenom nya möjligheter för de politiska makthavarna – till exempel i Moskva – att hela tiden känna efter. Var finns det en svaghet? Var kommer folket att vara missnöjt?

Det befäster behovet av viss stormakt – om den är vänlig, sa Sydow.

– Sverige och Finland är små länder. Man måste ha en stormaktsnärvaro på något sätt, en vänligt inställd stormakt måste i längden finnas i ryggen för Sverige och Finland.

Carl Bildt (M), tidigare stats- och utrikesminister. Arkivbild. Foto: Joakim Goksör, TT

Bildt: ”Global megakris”

Även den tidigare statsministern Carl Bildt deltog i utfrågningen. Han sa att pandemin är en ”global megakris”, men tonande ändå ner den något.

– Vi har inte drabbats av något sammanbrott för samhället. Det är viktigt att framhålla, sa Bildt.

Däremot bedömer Bildt att krisen blir långvarig. Därför är det svårt att säga något exakt om tiden under och efter coronapandemin, menar han.

– Hur den kommer att utvecklas under de närmaste två, tre, fyra åren – det vet vi inte. Med all sannolikhet fem år framåt kommer det att se väldigt annorlunda ut i ett antal viktiga avseenden.

Han lyfte särskilt fram EU:s ansvar.

– EU måste ta en starkare roll på den globala spelplanen. Vi har sett att de lyckats väl i de globala hälsofrågorna. Man samlade in 8 miljarder euro för vaccinforskning och vaccinproduktion. Det var EU som kunde göra detta.

Rättelse: I en tidigare version stod det att Björn von Sydow är Försvarsberedningens ordförande. Sedan 1 oktober 2019 är han ordförande i styrelsen för Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet