MSB är en förhållandevis liten myndighet med 850 anställda, jämfört med Polisen och Försäkringskassan. Foto: TT

Försvarsdebattör om rikspolischefens nya jobb: ”Stora förändringar på gång på MSB”

Uppdaterad
Publicerad

Försvarsdebattören och regeringsutredaren Annika Nordgren Christensen kallar rikspolischefen Dan Eliasson en ”förändringsgeneral”.

Flera försvars- och säkerhetspolitiska experter som SVT Nyheter talat med är överens om att rikspolischefen sannolikt kommer genomföra stora förändringar på MSB.

Dan Eliasson tillträder tjänsten som ny generaldirektör på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) den 5 mars.

Tjänsten har varit vakant sedan den tidigare generaldirektören Helena Lindberg lämnade uppdraget i mars 2017. De personer som SVT varit i kontakt med säger att den nya generaldirektören sannolikt kommer genomföra stora förändringar på MSB.

Krisen inom polisen

– Bedömt är det stora förändringar på gång i MSB, då han har varit förändringsgeneral i Försäkringskassan och Polisen. Vissa vet vi redan om, till exempel att försvarsberedningen föreslår förändringar för MSB:s roll, säger försvarsdebattören Annika Nordgren Christensen som tidigare utrett Försvarsmaktens personalförsörjning på uppdrag av den nuvarande regeringen.

”Kontroversiell utnämning”

Strax före jul lämnade försvarsberedningen en rapport om inriktningen på det nya totalförsvaret och MSB:s roll. Där ingår en ny myndighet, Styrelsen för psykologiskt försvar, som återuppstår efter det kalla kriget.

Regeringen tycker att Eliasson är rätt person för att stöpa om MSB, menar Nordgren Christensen som tidigare varit miljöpartiets ledamot i försvarsutskottet.

– Det är en kontroversiell utnämning. Reaktionerna i ”Samhällssäkerhetssverige” är starka, så det blir en uppförsbacke. Men ibland kan man naturligtvis överraska positivt från ett svårt utgångsläge. Det är lättare än motsatsen, säger hon.

Nyckelpersoner har lämnat

MSB har förlorat viktig kompetens sedan det kalla kriget, menar flera personer SVT Nyheter talat med. Det säger militärstrategen Stefan Ring som tidigare var generalsekreterare för Allmänna försvarsföreningen.

– Många nyckelpersoner har lämnat. Det har inte skett någon föryngring av den kompetens som behövs. Eftersom man skulle hantera kris så byggde man inte kompetens som krävs för att hantera en krigssituation, säger han.

”Saknar allmänhetens förtroende”

Han påpekar att det kan bli en svår förtroendefråga både för allmänheten och personalen på MSB för att kunna bygga upp ett nytt civilförsvar igen efter det kalla kriget.

MSB är en förhållandevis liten myndighet med 850 anställda, jämfört med Polisen och Försäkringskassan.

– Den som går in i MSB ställs inför stora krav att ha allmänhetens förtroende. Och är det någonting som Dan Eliasson saknar så är det förtroende, säger han.

Flera personer SVT Nyheter talat med säger att det är svårt att uttala sig om Dan Eliasson är rätt person för MSB. Först måste MSB:s nya uppdrag bli tydligt, säger en person som slutat på myndigheten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krisen inom polisen

Mer i ämnet