Visbykorvetten HMS Härnösand Foto: Försvarsmakten

Försvarsexperten: ”En felsatsning”

Uppdaterad
Publicerad

Försvarsexperten Johan Tunberger sågar Försvarets beställning av fem Visbykorvetter.

Fartygen med smygteknik och en rad olika vapenförmågor skulle vara levererade 2007 men har hittills inte ens provskjutit huvudvapnet ombord.

De har kallats både toppmoderna och försvarets nya marina ryggrad. Det handlar om korvett Visby byggd i kolfiber med smygteknik och ett antal olika vapensystem. Enligt planerna skulle Försvarets matrielverk överlämnat fartygen 2007, men som prognosen nu ser ut sker det inte förrän 2014.

–En katastrofal felsatsning säger försvarsexperten Johan Tunberger.

Saknar robot 15

Den allvarligaste bristen hos fartygen är så här långt avsaknaden av robot 15. Det är tänkt som fartygets huvudvapen vid eventuell strid till sjöss. Roboten har hittills enbart provskjutits på land med en uppbyggd skrovdel. Planen var tidigare att genomföra ett test ombord på Visbykorvetterna i höst, men beskedet från FMV nu är att det ska ske senare, men under 2012.

Förutom tekniska problem och förseningar så har även projektet blivit väsentligt dyrare än planerat.  Nu är prislappen 10,8 miljarder kronor jämfört med planerade 9 miljarder kronor, en fördyring med 20 procent. Enligt FMV är prognosen att man håller sig till den nuvarande budgeten, men samtliga fartyg är klara och i försvarsmaktens tjänst först 2014.

–Man har nästan som spelberoende personer fortsatt och fortsatt och fortsatt när man borde ha avbrutit för länge sen, säger Johan Tunberger.

”Bör få fortsätta”

Försvarsminster Karin Enström vill inte säga hur mycket mer projektet kan tillåtas kosta, men menar att det bör få fortsätta enligt den plan som FMV nu arbetar efter.

–Det är ingen hemlighet, det är en lång historia det här. Min förhoppning är att nu lovar man att det ska vara färdigleveretat till 2014 och då har vi fem utrustade kompetenta korvetter som kommer bli ett bra tillskott till marinens totala förmåga, säger försvarsminister Karin Enström.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.