HMS Sturkö är ett röjdykarfartyg som också kan söka efter minor med en sonar som släpas efter fartyget. Foto: Försvarsmakten

Försvarsmakten genomför nya undersökningar vid Nord Stream

Uppdaterad
Publicerad

Två minröjningsfartyg från Försvarsmakten är just nu på plats vid ett av Nord Streams skadade rör för att genomföra nya undersökningar.

– Vi kände ett behov av att komplettera och göra fler undersökningar, säger Jimmie Adamsson, kommunikationschef vid marinen.

De senaste veckorna har det varit stor aktivitet vid skadorna längs med Nord Streams gasledningar. Flera länder har skickat fartyg till platsen för att utföra egna undersökningar. När SVT var på plats i förra veckan var tyska myndigheter där.

Den svenska brottsplatsundersökningen är sedan en tid tillbaka avslutad men Försvarsmakten har nu sett egna behov av att komplettera det sedan tidigare insamlade materialet.

– Jag kan bekräfta att vi är där med två minröjningsfartyg, säger Jimmie Adamsson, kommunikationschef vid marinen.

”Ingen koppling till minor”

Fartygen som nyligen anlänt till platsen är HMS Vinga och HMS Sturkö.

– Deras huvudsakliga sysselsättning är att söka efter minor eller gå ned med undervattensfarkoster. Det finns ingen koppling till minor i detta fall, kopplingen är att de är utrustade för att utföra arbete och undersökningar under vattnet, säger Jimmie Adamsson.

Har det gjorts några fynd som föranleder er verksamhet?

– Jag kan inte kommentera om vi har hittat något eller om vi letar efter något särskilt, vi gör det här ur ett försvarsmaktsbehov, säger Jimmie Adamsson.

Insatsen beräknas vara färdig den här veckan.

Se bilderna från en av Nord Streams gasledningar:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se bilderna från ett av Nord Streams gasledningar. Foto: SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sabotage mot Nord Stream

Mer i ämnet