Enligt UD ägde under onsdagen en allvarlig kränkning rum när två ryska stridsflygplan passerade in i och ut ur svenskt luftrum söder om Öland. Foto: SVT Design / SVT Design / Alexander Mishin GFDL (http://www.gnu.org/copyleft/fdl.html), via Wikimedia CommonsVisa alla (3)
Visa alla (3)

UD: Rysk kränkning av svenskt territorium

Uppdaterad
Publicerad

Utrikesdepartementet bekräftar nu att det skett en allvarlig kränkning av svenskt territorium. UD kallade under fredagseftermiddagen upp Rysslands ambassadör i Stockholm för att framföra Sveriges formella protest mot händelsen.

Enligt UD ägde under onsdagen en allvarlig kränkning rum när två ryska stridsflygplan passerade in i och ut ur svenskt luftrum söder om Öland. Ryssland har därmed brutit mot Tillträdesförordningen (1992:118), uppger Utrikesdepartementets pressavdelning till SVT.

Utrikesdepartementet kallade under fredagseftermiddagen upp Rysslands ambassadör i Stockholm för att framföra Sveriges protest mot händelsen, något som är mycket ovanligt.

Utrikesminister Carl Bildt skriver i en kommentar att detta är den allvarligaste ryska flygkränkningen under hans tid som utrikesminister.

Kränkning i 30 sekunder

Det var två ryska plan av typen SU 24 som kränkte svenskt luftrum sydost om Öland omkrig klockan 11.45 på onsdagen, säger Gabor Nagy, flygtaktisk chef på Försvarsmakten till SVT.

Planen var från Kaliningrad och kom söderifrån. Kränkningen varade i ungefär 30 sekunder och Försvarsmakten hade kontroll på var de ryska flygplanen befann sig i god tid, enligt Nagy.

Radar och jaktflyg följde först planen, därefter skickades incidentjakten upp för att identifiera, och vid behov avvisa, de ryska planen.

Försvarsmakten: Troligen inget misstag

Ett svenskt plan som redan var i luften användes för att identifiera de ryska planen. Att det skulle röra sig om ett misstag är inte troligt.

– Det ryska planen är moderna spanings- och attackflygplan med god teknisk utrustning för säker positionsbestämning. De har svängt relativt flackt ut ur svenskt territorium. De kunde ha visat på ett misstag genom att svänga brant ut därifrån, säger Nagy.

Det svenska planet följde efter en bit ut på internationellt område.

– Det är allvarligt att man begår brott mot tillträdesförordningen, säger Gabor Nagy.

Finns det någon anledning att tro att det kommer att bli fler luftrumskränkningar?

– Vi har anpassat vår beredskap enligt det läget vi ser i vårt närområde.

Rysk tystnad

På Rysslands ambassad i Stockholm är man under fredagen fåordiga om kränkningen av svenskt luftrum.

– Vi har inga kommentarer, säger ryska ambassadens pressattaché Alexander Pashedko till SVT.

Kurs mot Öland

De ryska stridslygplanen hade först flugit längs den polska kusten innan de vände norrut vid Bornholm för att sätta kurs rakt mot Öland. Först sedan de vänt österut kom svenskt jaktflyg ikapp.

Det ska ha rört sig om flygplan av typen SU-24 som kallas Fencer. Typen är ett attackflygplan som kan flyga i överljudsfart och utrustas med såväl konventionella vapen som med taktiska kärnvapen.

 * 18 juli 2014: Ett amerikanskt spaningsflygplan kränker svenskt luftrum, efter att på internationellt luftrum jagats bort av ryskt flyg.

 * 20 juni 2014: Två polska plan kränker svenskt luftrum. Enligt Carl Bildt var det troligtvis av misstag.

 * 28 oktober 2013: Fem ryska plan, varav två bombplan genomför anfallsövningar mot Sverige, Polen och Baltikum i två timmar. Två svenska Gripen-plan skickades upp för att markera närvaro.

 * Natten mot långfredagen 2013 övade ryska plan i närheten av Sverige och svenska Gripenplanen stannade på marken, vilket kritiserades.

(TT)

Fakta: Su-24 M2

Su-24-plan finns i en mängd olika varianter. De byggdes i dåvarande Sovjetunionen under 1970- och 1980-talet och minst 900 plan har levererats genom åren.

Planen som fått beteckningen M2 uppgraderas under slutet av 00-talet och utrustades då med nya system, bland annat GPS och mer sofistikerade vapen.

Källa: sukhoi.org (TT)

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Ryska plan kränkte svenskt luftrum

Mer i ämnet