Sverige har ungefär 400 personer stationerade i tre internationella insatser i Mali. Arkivbild. Foto: Richard Kjaergaard/Försvarsmakten

Försvarsmakten öppnar blodbank för styrkorna i Mali

Publicerad

Försvarsmakten öppnar en egen blodbank i Sverige för att se till att det finns blod att tillgå för svenska trupper i Mali, rapporterar Sveriges Radio Ekot. Den svenska insatsen i Mali är riskfylld och senast i april skadades tre svenska soldater.

– Blodet behövs i samband med stor traumakirurgi eller akut insats vid allvarlig skada, säger överste Claes Ivgren vid Försvarsmaktens högkvarter, till radion.

De flesta av de svenska soldater som för närvarande tjänstgör utomlands är stationerade i Mali. Sverige har ungefär 400 personer stationerade i tre internationella insatser i Mali. En av dem är den internationella specialförbandsstyrkan “Task force Takuba” . Uppdraget leds av franska styrkor och är riskfyllt.

Överste Claes Ivgren vid Försvarsmaktens högkvarter säger till Ekot att syftet med den svenska blodcentralen är att säkerställa tillgången till blod- och blodprodukter för de internationella förband som befinner sig i en riskfylld miljö.

Skulle det uppstå ett stort och akut behov av blod hos de svenska styrkorna på plats har Försvarsmakten egen kapacitet att flyga ned blodet till Mali, enligt Ivgren. 

Kan flyga ned blodet till Mali

I Mali råder hög kriminalitet och illegal handel med vapen och droger. Landet har dessutom blivit ett fäste för våldsbejakande islamistiska grupper som är kopplade till IS och Al-Quaida.

I april skadades tre soldater i det svenska specialförbandet i Mali lindrigt när de körde på en vägbomb i östra delen av landet.

Soldater i hemvärnet uppmanas att donera blod till det svenska lagret.

-Blodet behövs i samband med stor traumakirurgi eller akut insats vid allvarlig skada, säger Överste Claes Ivgren till Ekot.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.