Överbefälhavare Micael Bydén och försvarsminister Peter Hultqvist (S) på Folk och försvars rikskonferens på Högfjällshotellet i Sälen. Foto: Henrik Montgomery/TT

Försvarsmakten startar utredning om bluffande militären

Publicerad

Mannen gjorde karriär inom den militära underrättelsetjänsten – trots att han aldrig ens hade tagit officersexamen. Efter avslöjandet i Dagens Nyheter uppger nu Försvarsmakten att de har hittat en ett år gammal säkerhetsrapport om mannen – som då inte hade hanterats.

– Det här är allvarligt. Det här ska inte ske och vi får nu gå till botten med detta, säger överbefälhavare Micael Bydén i en kommentar på Försvarsmaktens hemsida.

Under början av 2019 lämnade Kustbevakningen in en säkerhetsrapport till  bland annat Försvarsmakten. De hade då fått reda på att mannen hade visat upp falska betyg när han fick jobb hos dem.

Trots rapporten fick mannen ett nytt jobb inom Försvarsmakten  – då som handplockad stabschef för FN-styrkan i Mali. När Dagens Nyheter avslöjade att mannen, utöver de falska betygen, inte ens hade tagit officersexamen så meddelade Försvarsmakten att de aldrig hade fått rapporten.

Utredning startas

Men efter DN:s granskning har de nu hittat den. Försvarsmakten skriver på sin hemsida under måndagskvällen att de har hittat rapporten under sina ”fortsatta efterforskningar”. Rapporten ska däremot inte ha hanterats direkt. De ska ha tagit fasta på innehållet i rapporten först i samband med att mannen skulle påbörja sin nya anställning flera månader senare.

Efter att överbefälhavaren nu fått kännedom om rapporten har han gett order om att inleda en utredning för att ta reda på varför rapporten inte hanterades direkt.

– När jag i kväll fått kännedom om den här rapporten så har jag omedelbart gett order om en utredning. Vi måste se på varför den här informationen inte hanterats omedelbart, säger överbefälhavare Micael Bydén till Dagens Nyheter.

Han fortsätter:

– Jag vill ha reda på; varför har saker inte skett. Men när det väl initierades i våra system har i alla fall varningsklockorna börjat ringa, säger ÖB.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.