Peter Hultqvist (S), försvarsminister. Foto: TT

Försvarsministern åkte på Finlandsresa över nyår

Uppdaterad
Publicerad

Försvarsminister Peter Hultqvist (S) besökte Finland över nyår, rapporterar Expressen.

Hultqvists pressekreterare Toni Eriksson bekräftar att resan delvis genomfördes i privat syfte men även för att träffa Finlands försvarsminister Antti Kaikkonen.

– Försvarsministern har uppfyllt alla svenska och finska krav i och med den här resan, säger Toni Eriksson.

Enligt Expressen gjorde Peter Hultqvist”en längre resa” till Finland kring nyår. Enligt de finska coronarestriktionerna så krävs godtagbara skäl för inresa i landet, till exempel att du har en anhörig som är finsk medborgare eller att du måste resa till Finland i arbetet.

Statsrepresentanter som reser in i landet för att delta i internationella förhandlingar är också välkomna.

Toni Eriksson försäkrar att Peter Hultqvists resa var nödvändig.

– Försvarsministern hade ett möte med Finlands försvarsminister den 11 januari. Det man diskuterade på det här mötet var de vanliga frågorna. Det var händelser i omvärlden och även sekretessbelagda frågor. Så ett fysiskt möte var nödvändigt eftersom exempelvis telefon inte är att föredra när man ska diskutera de här sakerna.

– Det finns muntligen och via mejl bekräftelse på att både Finland och Sverige tycker att detta behövdes.

”Kommenterar inte ministrarnas resor”

Vad handlade den privata delen av resan om?

– Av säkerhetsskäl så kommenterar vi inte ministrarnas resor. Det finns starka skäl till att andra inte ska kunna kartlägga statsrådens resor.

Har Peter Hultqvist någon anknytning från Finland?

– Ja, hans mamma är ju därifrån.

Besökte han henne?

– Det kan jag inte svara på.

”Alla krav är uppfyllda”

Toni Eriksson säger att försvarsministern satt i frivillig karantän inför den privata delen av resan och inför med mötet med sin finska kollega. Hur länge Hultqvist satt i karantän eller var han gjorde det är oklart.

– Det jag svarar är att han i anslutning till resan satt i karantän. Om jag säger ja eller nej på frågan om hur länge den varade så har jag berättat om ministerns resa och det vill jag inte göra. Men alla krav gällande resor är uppfyllda.

Toni Eriksson säger att beslutet om resan fattades innan jul.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.