default_caption Foto: SVT

Försvarsministern fåordig om FRA-avslöjandet

Publicerad

Försvarsminister Karin Enström (M) medverkade i kvällens ”Aktuellt” och svarade på frågor om FRA:s samarbete med den amerikanska underrättelsetjänsten.

– Det är väl känt att FRA har samarbeten med andra länder. Men jag kan inte förhålla mig till de här dokumenten, säger hon.

SVT: Jobbar FRA på beställning av USA?

– När det gäller det internationella samarbetet så är det tydligt angivet att det ska genomföras för att det är till nytta för svenska intressen och inte skadar svenska intressen, svarade Enström.

Kan du lova att det inte är så att USA lägger beställningar hos FRA?

– Hur de internationella samarbetena ser ut och med vilka länder, det är inte öppna uppgifter, därför kan jag inte gå in på det.

Karin Enström hänvisade flera gånger under intervjun till sekretessen och valde att inte svara på frågor om USA:s underrättelsetjänst påverkar FRA.

– Vi har en tydlig lagstiftning som säger att syftet med signalspaning är att förebygga hot mot Sverige.

”USA har inte påverkat svensk lagstiftning”

Kritiker menar att USA:s intressen har spelat en roll när Sverige lagstiftade signalspaningen, den omdebatterade så kallade FRA-lagen.

– Jag delar inte den bilden. Min bild är att det var teknikutvecklingen som gjorde FRA-lagen nödvändig, säger Karin Enström.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Snowden-dokumenten

Mer i ämnet