Försvarsminister Peter Hultqvist. Arkivbild. Foto: Henrik Montgomery/TT

Försvarsministern om attackerna: Det är allvarligt

Uppdaterad
Publicerad

Efter att SVT rapporterat om de över 100.000 hackerattacker Sverige utsattes för från utländska IT-spioner förra året kommenterar nu försvarsminister Peter Hultqvist (S) uppgifterna.
– Det är klart att det är allvarligt och måste svaras upp på något sätt, säger han till SVT på plats vid försvarskonferensen Folk och försvar.

Försvarets Radioanstalt, FRA, är en av Sveriges  mest hemliga organisationer men bekräftar i dag för SVT att Sverige utsatts för en stor mängd attacker.

Tidigare har alla dessa uppgifter varit hemligstämplade. Men nu berättar ledningen för första gången hur stor omfattningen är.

– Under en typisk månad kan vi se 10.000 aktiviteter från statliga utländska angripare mot svenska mål, säger FRA:s talesperson Fredrik Wallin.

Försvarsminister Peter Hultqvist bekräftar uppgifterna att det är en verksamhet som ökar och att FRA nu har fått ett uppdrag från regeringen för att skydda sig mot attackerna.

– Regeringen har gett FRA i uppdrag att arbeta med olika typer av system och installera dem för att på ett bättre sätt kunna förhindra den här typen av attacker och dessutom slå larm när de sker. Och också kunna spåra vilka det är som ligger bakom.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer