Foto: TT

Alliansens hot om missförtroendeomröstning mot Hultqvist kvarstår

Uppdaterad
Publicerad

I dag hölls ett extra möte i försvarsutskottet om IT-skandalen. Dagens möte har setts som försvarsminister Peter Hultqvists (S) sista chans att undvika en misstroendeförklaring i riksdagen. Men inga nya uppgifter framkom.

– Det hot om misstroendeförklaring vi har lagt fram kvarstår, säger försvarsutskottets ordförande Allan Widman (L), efter mötet.

Det var i slutet av juli som de fyra Allianspartiernas ledare meddelade att de tänker väcka misstroendeförklaring mot tre statsråd till följd av skandalen. Nu har infrastrukturminister Anna Johansson (S) och inrikesminister Anders Ygeman (S) fått lämna sina jobb — men hotet mot Hultqvist (S) hänger kvar och kan realiseras när riksdagen öppnas igen.

TV: Här pressas Hultqvist kring IT-skandalen

IT-skandalen

Alliansledarna har lämnat en öppning för att dra tillbaka hotet om nya uppgifter kommer som förändrar bedömningen av Hultqvists agerande.

Försvarsminister Peter Hultqvists (S) statssekreterare Jan Salestrand och överbefälhavare Micael Bydén var kallade till dagens möte i försvarsutskottet.

Transportstyrelsen har tidigare lämnat en rapport till Försvarsmakten där de berättar vilka uppgifter som rör försvaret som kan ha röjts till främmande makt. och de bekräftar att känsliga uppgifter har röjts.

– Det är allvarligt att det fick gå så här långt, den här outsourcingen, säger en pressad Jan Salestrand efter dagens möte.

LÄS MER: Transportstyrelsen bekräftar att känsliga uppgifter har röjts

Skadan redan skedd – ”Kunde inte backa bandet”

– Jag fick veta att det fanns ett säkerhetsproblem med outsourcingen på Transportstyrelsen och att det fanns vissa risker på vårt område, som primärt handlade om skyddade identiteter och vissa fordon i det civila fordonsregistret.

– Jag fick reda på att det var en skada som redan var skedd och att man inte kunde backa bandet. Jag fick information om att man vidtog åtgärder för att minimera skadorna, säger Jan Salestrand efter mötet.

LÄS MER: Försvarsministerns närmaste man kallas till försvarsutskottet

Såg du någon anledning att informera statsrådsberedningen?

– Det fanns ingenting som påkallade regeringens beslut.

Överbefälhavare Micael Bydén fick efter mötet frågan om hur allvarligt han ser på det som hänt på Transportstyrelsen.

– Alla händelser där man hanterar sekretessbelagd information där den riskerar att hamna i händer på andra som inte ska ha tillgång hos andra är en allvarlig händelse, säger Micael Bydén.

Inga nya uppgifter – ”Fortfarande ett stort mysterium”

Mikael Oscarsson (KD), ledamot i försvarsutskottet och den som först KU-anmälde regeringen efter att media uppmärksammat bristerna i Transportstyrelsens outsourcing av IT-driften, menar att dagens möte inte har påverkat det bristande förtroendet för försvarsminister Peter Hultqvist.

LÄS MER: Transportstyrelsen läckte hemliga uppgifter

– Man kan inte säga att dimman har lättat. Det är fortfarande ett stort mysterium som inte har fått sitt svar att en sådan här händelse inte har rapporterats uppåt. Jan Salestrand pratade om det som att det var en trafikolycka, men trafikolyckan pågick ju, men man gjorde ingenting för att stoppa flödet av information.

Fick inte svar

– Vi fick bekräftat från försvarsmakten att man fick information den 25 februari och att försvaret ser det som en mycket allvarlig händelse. Det är fortfarande ofattbart varför man inte vidtog åtgärder för att larma statsministern och stoppa det pågående brottet, säger Mikael Oscarsson.

Du känner inte att du fick svar på det?

– Nej, tyvärr.

Han säger att utskottet också frågade varför riksdagen inte informerats.

– Man kan informera försvarsutskottet under sekretess, men det är också en obesvarad fråga varför de inte gjorde det. Det är en gåta hur man tänkte när man vet att man har en skyldighet att informera riksdagen. Det är en av riksdagens huvuduppgifter att kontrollera regeringen. Men får inte vi några uppgifter kan vi inte fullfölja vårt arbete.

Har dagens möte förbättrat eller försämrat förtroendet för Peter Hultqvist, eller är det status quo?

– Det är oförändrat.

LÄS MER: KU granskar ministrar efter IT-skandalen på Transportstyrelsen

Allan Widman (L), försvarsutskottets ordförande, säger att den stora frågan nu är hur informationen har gått från dåvarande inrikesminister Anders Ygemans tidigare statssekreterare Ann Linde till försvarsdepartementet.

Kravet på misstroendevotum kvarstår

– Varför tog det sex månader för inrikesministerns kansli att informera försvarsdepartementet? Det är anmärkningsvärt. Den förklaringen kan rimligtvis bara Ann Linde och den tidigare inrikesministern svara på.

– Ingenting i grunden har förändrats, om det är så att Ann Linde har hållit på den här informationen i sex månader är det förstås allvarligt.

LÄS MER: Ann Linde kände till Transportstyrelsens IT-brister 2015

Kvarstår ert hot om misstroendevotum?

– Det som läggs Peter Hultqvist och Anders Ygeman till last är att de har suttit på den här kunskapen under mer än ett års tid och ingen av dem har agerat för att den brottsliga verksamheten ska avbrytas och de har inte informerat statsministern. Det hot om misstroendeförklaring Alliansens partiledare har lagt fram kommer att verkställas, säger Allan Widman.

– För mig framträder bilden att man inte ville att den här informationen skulle komma fram. Det är ingenting i grunden som har förändrats.

Också Centerpartiet har sagt till SVT Nyheter att de kommer att stå fast vid misstroendeförklaringen mot Peter Hultqvist.

Statsminister Stefan Löfven finns inte tillgänglig för någon kommentar till dagens uppgifter från allianspartierna att de kommer att gå vidare med en missförtroendeförklaring mot Peter Hultqvist. Det hälsar statsministerns pressekreterare Jonatan Holst till SVT Nyheter.

Men så sent som i måndags kommenterade Stefan Löfven hotet om missförtroendeförklaring och sa då till SVT Nyheter att ”det är att missbruka ett av riksdagens skarpaste verktyg.”

LÄS MER: Stefan Löfven – ”Det är oseriöst”

Hur Ann Linde förde informationen vidare är en av de saker som kommer att granskas av konstitutionsutskottet i den granskning som inleddes på torsdagen.

Säpos förundersökning viktigt underlag

KU:s vice ordförande Björn von Sydow (S) säger att Säpos förundersökning och regeringens egen utredning kommer att vara viktiga underlag i KU-granskningen. Han säger att utskottet, trots att granskningen kommer att slutföras bara några månader före riksdagsvalet nästa år, har ambitionen att komma med ett enigt utlåtande.

LÄS MER: KU begär ut Säpos förundersökning

Trots att Mikael Oscarsson tycker att han inte fått fler svar på sina frågor i dag är han glad att KU inlett granskningen nu.

– Jag är glad, det var därför jag KU-anmälde för fem veckor sedan för att jag ville att KU så fort som möjligt skulle kallas in och börjat sitt arbete för att bringa klarhet i det här haveriet på regeringskansliet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

IT-skandalen

Mer i ämnet