Foto: SVT

Försvarsutskottet manar på regeringen

Publicerad

Regeringen måste snabba på för att ändra lagen så att staten kan skydda totalförsvarets intressen när de hamnar i konflikt med det kommunala självstyret. Det anser riksdagens försvarsutskott i ett tillkännagivande till regeringen.

Regeringen har aviserat en översyn av lagen efter händelserna med Nord Stream 2 som ville hyra hamnar i Slite och Karlshamn. Regeringen konstaterade då att det är kommunerna själva som bestämmer över frågan men sade samtidigt att lagstiftningen ska ses över. Slite sade nej till Nord Stream medan Karlshamn sade ja.

Allianspartierna och Sverigedemokraterna anser att regeringen bör skynda på det arbetet. Utskottsmajoriteten vill också veta hur regeringen tänker lösa frågan fram till dess att lagändringar gjorts. S, MP och V reserverade sig mot förslaget.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Rysk gasledning i Östersjön

Mer i ämnet