Försvunnen fjäril framlockad med öl

Uppdaterad
Publicerad

Utdöd sedan 20 år trodde alla. Men nattfjärilsarten strecktecknat backfly finns visst i Sverige och dessutom i stort antal. Med hjälp av öl och honung som lockbete påträffades den lille gynnaren i det skånska jordbrukslandskapet.

Upptäckten gjordes av Lars Pettersson, biolog vid Lunds universitet, vid en inventering i mellersta Skåne.

-Fram till 1970-talet var den relativt vanlig. Sedan ansågs den vara utdöd eller väldigt hotad, så det var kul att hitta arten. Vi har sett minst 320 djur, säger Lars Pettersson till TT.

Agrochola lychnidis, vingbredd om 30-42 millimeter, har bland annat sälg, plommon- och körsbärsträd som barnkammare för larverna.

-Backflyet är en av flera viktiga arter för pollinering och har en stor roll som mat åt fågelungar.

Han har hittat många nattfjärilsarter som inte troddes höra hemma i modernt jordbrukslandskap.

Nu vill han ha hjälp med fjärilssamlandet.

Pettersson hoppas att lantbrukare runt om i Skåne vill doppa en tygbit i öl och honung, hänga upp den för att se om de har backflyet eller andra arter på gården. Under varma höstnätter lockar det flyn som då kan fotograferas.

-Vi körde med rödvin och starköl, av kostnadsskäl går det lika bra med folköl, en burk till 25 gram honung.

TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.