Förtroendet rasar inom såväl arbetsmarknadspolitiken, den ekonomiska politiken och skolpolitiken. Foto: TT

SVT-Sifo: Förtroenderas för Socialdemokraterna

Uppdaterad
Publicerad
Socialdemokraterna har drabbats av ett förtroenderas bland väljarna sedan riksdagsvalet i höstas. Det här visar en färsk Sifo-undersökning som SVT Nyheter har beställt.

Förtroendet rasar inom såväl arbetsmarknadspolitiken, den ekonomiska politiken och skolpolitiken. Samtidigt har förtroendet ökat för Moderaterna inom jobbpolitiken och inom den ekonomiska politiken.

Inför riksdagsvalet i höstas lät vi Sifo fråga väljarna vilket parti som hade den bästa politiken vad gäller jobben, ekonomin och skolan. Vad gäller jobben ansåg då 33 procent av väljarna att Socialdemokraterna hade den bästa politiken, 32 procent tyckte att Moderaterna var bästa parti i denna fråga.

Denna vecka, då Sifo ställde samma fråga igen, så väljer bara 22 procent Socialdemokraterna. 38 procent väljer Moderaterna.

M ökar

Redan i höstas hade Moderaterna ett grepp om förtroendet för den ekonomiska politiken, med 41 procent av väljarna, mot 26 procent för Socialdemokraterna. Denna vecka har Moderaterna stöd av 44 procent av väljarna, medan Socialdemokraterna har fallit ner till 18 procent.

Men då, inför valet, hade i alla fall Socialdemokraterna ett ganska betryggande övertag inom skolpolitiken. 29 procent tyckte då att Socialdemokraterna hade den bästa skolpolitiken, medan Folkpartiet, som var nästa bästa parti i denna fråga, hade 22 procent.

Nu är det nästan dött lopp. 17 procent väljer Socialdemokraterna, 16 procent väljer Folkpartiet.

”Sviker vallöften”

– Det känns som ett bevis för att vid valet så förväntade sig väljarna en förändring vad gäller arbetslöshet, vad gäller skolan, vad gäller välfärden. Nu är det en borgerlig budget som gäller, men nu kommer vi att kunna sätta våra förslag till hösten, och då kommer man att börja kunna se skillnad, säger Carin Jämtin (S), som är Socialdemokraternas partisekreterare.

Carin Jämtin väljer alltså att i första hand skylla på att den egna politiken inte har kunnat realiseras, genom att Alliansen fick igenom sin höstbudget. Men Moderaternas partisekreterare Tomas Tobé gör en något annorlunda analys av den här förändringen i väljarnas förtroende:

– Det är ju en väldigt dramatisk förändring, och jag tror att det handlar om att väljarna ser en regering som sviker vallöften, de verkar inte vara överens internt i regeringen, och samtidigt ser de hur Moderaterna fortsätter att utveckla sin politik för att fler ska kunna komma in i jobb, säger Tomas Tobé (M).

”Lite kampglädje”

Socialdemokraternas partisekreterare är självklart inte glad över de siffror vi presenterar. Samtidigt tycker hon att det ger en sporre att få igenom det som de kämpar för, inte minst inför morgondagens första maj-firande.

– Det är lite både och, det här, det ger oss lite kampglädje också, för svenska folket vill ju ha en regering som tar itu med arbetslösheten och skolan, och det kommer vi att visa framöver, säger Carin Jämtin.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

1 maj 2015

Mer i ämnet