Foto: TT

Förtroendet för politiker rasar efter regeringskaoset

Uppdaterad
Publicerad

Förtroendet för politiker har rasat sedan riksdagsvalet. Och störst förtroendetapp finns bland Sverigedemokraternas och Moderaternas väljare. Det visar en undersökning som opinionsinstitutet Novus gjort på uppdrag av SVT Nyheter.

Efter en turbulent höst befinner sig regeringsbildningen på upploppet. Alliansen är upplöst och Centerpartiet och Liberalerna har istället inlett ett samarbete med Socialdemokraterna och Miljöpartiet. På fredag kommer riksdagen rösta om en S och MP-regering ledd av Stefan Löfvén (S), med stöd av L och C.

Att det tagit mer än fyra månader sedan valet verkar ha satt sina spår och ser ut att ha skadat svenskarnas förtroende för politikerna. Det visar en undersökning som Novus har gjort på uppdrag av SVT Nyheter.

Regeringsbildningen

Förtroendet kraftigt reducerat

I undersökningen som gjordes onsdagen den 16 januari säger sig 70 procent ha antingen minskat- eller kraftigt minskat förtroende för politiker.

– Det låga förtroendet är uppseendeväckande men inte helt oväntat. Det har pågått en förtroendekris ganska länge. Den höga väljarrörligheten som vi haft de senaste mandatperioderna och att SD ökat så pass kraftigt, det är ett tecken på ett minskat förtroende för det politiska systemet, säger Novus vd Torbjörn Sjöström.

– Under de fyra månader som gått har politiken visat att det är makten som verkar vara det viktigaste, och att de politiska lösningarna är underordnade. Det pratades om ödesval och sedan klarade sig landet och tuffade på i fyra månader utan en regering, så man har ju också visat att politiken inte är så pass viktig som man velat utmåla.

Lägst förtroende bland SD-väljare

Flera grupper uttrycker minskat förtroende. Bland dessa märks Sverigedemokraterna tydligast.

– De har alltid varit missnöjda med samhällsutvecklingen och har alltid haft lågt förtroende för de etablerade partierna och politikerna, säger Torbjörn Sjöström.

– Många som röstar på Sverigedemokraterna har ett lågt förtroende för politiken och det politiska systemet som vi har idag.

”Anser sig utsatta för antidemokrati”

Bland de som röstat på Sverigedemokraterna uppger 93 procent att de har antingen minskat- eller kraftigt minskat förtroende för politikerna.

– De tycker sig ha fått ett bevis för att demokratin inte fungerar. De är det tredje största partiet men har blivit helt utmanövrerade. SD:s väljare tycker inte att de är antidemokratiska, tvärtom anser de att det är de som är utsatta för antidemokrati, säger Torbjörn Sjöström.

– Nu bekräftas ett redan lågt förtroende och cementeras på en ny lägre nivå.

Förtroendet för politiker har också rasat bland Moderaternas väljare, där 81 procent uttrycker minskat- (26%) eller kraftigt minskat (55%) förtroende förtroende för politiker efter valet.

– Den här siffran speglar nog den brustna Alliansen och det som upplevs som ett svek från C och L när de bytte sida och valde att släppa fram en S och MP regering.

Uppskruvat tonläge orsak

Är så här låga förtroendesiffror något vi kommer få vänja oss vid?

– Det ser otroligt dystert ut. Politiker fokuserar på spelet, man fokuserar på konflikterna och man fokuserar på att den andra är lögnare. Partiledare har sagt flera gånger att en annan partiledare blivit lurad eller kommer att bli lurad. Den här uppskruvade retoriken har pågått ett par mandatperioder och den har inte tonats ner, tvärtom så har det blivit värre. Och det bygger inte förtroende för politiken eller det demokratiska samhället, säger Novus vd Torbjörn Sjöström.

SÅ HÄR GJORDES UNDERSÖKNINGEN

Undersökningen har gjorts av Novus onsdagen den 16 januari efter att det blivit klart att V släpper fram en S och MP regering vid den kommande statsministeromröstningen. Underlaget består av totalt 1 229 personer som ingår i opinionsinstitutets slumpmässigt rekryterade webbpanel.

Här är frågan som ställdes – och svaret.

Har ditt förtroende för politiker ökat eller minskat sedan riksdagsvalet 2018?

Ökat mycket: 2 procent

Ökat lite: 3 procent

Varken ökat eller minskat: 24 procent

Minskat lite: 24 procent

Minskat Kraftigt: 46 procent

Vet ej: 1 procent

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Regeringsbildningen

Mer i ämnet