Foto: TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Förtroendetapp för Löfven och Kinberg Batra

Uppdaterad
Publicerad

Förtroendet för statsminister Stefan Löfven sjunker. Det visar SVT:s/Sifos mätning. Men också oppositionsledaren Anna Kinberg Batra tappar, till och med hennes egna väljare har nu mer förtroende för Centerledaren Annie Lööf. – En kalldusch för Kinberg Batra, säger SVT:s inrikespolitiske kommentator Mats Knutson.

Flera av partiledarna har problem med att få väljarnas förtroende, visar SVT:s/Sifos mätning. Och problemet gäller inte minst ledarna för de två största partierna, Stefan Löfven och Anna Kinberg Batra.

Endast 40 procent uppger att de har mycket stort eller stort förtroende för statsminister Stefan Löfven. Ett tapp med 7 procentenheter från förra mätningen i januari i år. Förtroendet i Sifo:s mätningar har inte varit så lågt för Löfven sedan han tillträdde som partiledare i januari 2012.

– Det är en förtroendekris för svensk politik, och som delvis bottnar i den parlamentariska krisen, med en svag regeringen som har svårt att få igenom sin politik. Men det beror också på att Stefan Löfven inte har kunnat levererat det som väljarna förväntade sig inför valet 2014, säger SVT:s inrikespolitiske kommentator Mats Knutson.

Lägre förtroende än Reinfeldt

Förtroendet för Stefan Löfven är också betydligt lägre än vad det var för Fredrik Reinfeldt under hans tid som statsminister.

– Det är bekymmersamt för Löfven att han ligger betydligt lägre än vad Reinfeldt någonsin gjorde under sin tid som statsminister, säger Mats Knutson.

Men det är inte bara Socialdemokraterna som har problem. Moderaternas partiledare Anna Kinberg Batra tycks också ha svårt att få väljarnas förtroende. 34 procent uppger att de har stort eller mycket stort förtroende för M-ledaren, i förra mätningen var motsvarande siffra 37 procent.

– Trots att regeringen har så lågt förtroende så ligger Kinberg Batra så lågt i mätningen, det är ett problem för Moderaterna, säger Mats Knutson.

”En kalldusch för Kinberg Batra”

Moderatledaren får hård konkurrens i förtroendefrågan från sin allianskollega Annie Lööf (C). Centerledaren har störst förtroende bland samtliga partiledare i mätningen: Hela 45 procent har svarat att de har stort eller mycket stort förtroende för henne.

– I väljarnas ögon är hon självklar ledare för Alliansen, säger Mats Knutson och konstaterar att att C-ledaren är populärare än sitt parti som ligger runt 6-7 procent i opinionsmätningar.

Till och med M-väljarna tycks föredra Lööf framför Kinberg Batra. Av de i Sifos märning som uppger att de skulle rösta på Moderaterna om det vore riksdagsval i dag så har 62 procent stort eller mycket stort förtroende för Anna Kinberg Batra medan 68 procent säger att de har stort eller mycket stort förtroende för Annie Lööf (C).

– Det måste vara en kalldusch för Kinberg Batra, säger Mats Knutson.

Uppförsbacke för KD-ledaren

Den som i nuläget suttit allra kortast på partiledarposten är också den som samlar allra lägst förtroende. Bara 13 procent säger att de har stort eller mycket stort förtroende för Ebba Busch Thor (KD).

Betydligt bättre ser det ut att gå för SD-ledaren Jimmie Åkesson. 19 procent säger att de har stort eller mycket stort förtroende för honom jämfört med 13 procent förra mätningen. Under förra mätningen var dock SD-ledaren sjukskriven och tittar man på tiden innan sjukskrivningen så har Åkesson ökat betydligt mer, från 10 procent i april 2014 till dagens 19 procent.

Förtroendet för partiledarna

Visa

Sifo genomförde under perioden 29 september-5 oktober 2015 telefonintervjuer med ett riksrepresentativt urval av svenskar 18 år och äldre. Sammanlagt intervjuades 986 personer. I intervjun ställdes frågor om förtroendet för partiledarna. Siffrorna visar andel som svarat att de har stort eller mycket stort förtroende för partiledaren. Förra mätningen, från januari 2015, inom parentes.

Annie Lööf (C): 45 (37)

Stefan Löfven (S): 40 (47)

Gustav Fridolin (MP) 38 (38)

Anna Kinberg Batra: (M) 34 (37)

Jan Björklund (FP): 32 (35)

Jonas Sjöstedt (V): 30 (31)

Åsa Romson (MP): 22 (25)

Jimmie Åkesson (SD): 19 (13) (april 2014: 10)

Ebba Busch Thor (KD): 13 (34)

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer