Bandvagnar från Frivilliga Resursgruppen fick hjälpa hemtjänsten i Stora Björnstorp i Skåne efter onsdagens snöoväder. Foto: TT/Andreas Hillergren

Fortsatt kallt – varning för snöfall i södra Sverige

Publicerad

Snöandet som redan ställt till med mycket problem i trafiken kommer att fortsätta i södra Sverige.
Ett nytt snöområde kommer in över Götaland natten till fredag och väntas ligga kvar under fredagen samtidigt som kylan består.

Det ligger fortsatt klass 1-varningar för snöfall för Skåne, Blekinge och Kalmar län och för östra Kronobergs och östra Jönköpings län. Runt Götalands kuster varnas för nedisning.

Kylan stannar kvar

I övrigt blir det inte mycket snö i landet, med undantag för Norrbottens län där det kan komma lokala inslag av snö i norr, enligt SVT:s väderprognos för fredag.

Kylan stannar kvar över hela landet och det blir också kallare allra längst i norr, där det varit varmast i landet senaste dygnet.

Vädret har orsakat kaos i trafiken på många håll. En skolbuss gled av vägen i Blekinge men ingen kom till skada.

– Det är fortfarande snorhalt ute på vägarna och vi har fullt manskap som jobbar. Tyvärr biter inte saltet på vägarna i den här kylan, så man får försöka med olika blandningar av salt och grus. Men det fungerar bara fläckvis, säger Bengt Olsson, presschef på Trafikverket, till TT.

”Man ska inte överskatta sin förmåga”

Bengt Olsson pekar bland annat på vikten av att vara uppmärksam på hur det ser ut i ens närområde och inte enbart förlita sig på de generella lägesrapporterna man tar del av.

– Och man ska inte överskatta sin egen förmåga. I ett sådant här läge kan det bli svårare än man tror, även med dubbdäck på bilen.

I Blekinge står bandvagnar redo att rycka ut på vägarna och en krisgrupp rustar för fortsatt snökaos. I Skåne finns ett 40-tal extra plogbilar i drift.

Fortsatt inställda tåg och skolskjutsar

Även tågtrafiken påverkas av snön och kylan. Sträckorna Simrishamn-Ystad och Kalmar-Linköping är båda stängda. Till en början var prognosen att de skulle kunna öppna igen under fredagen, men nu står det klart att tågen på sträckan är inställda till och med söndag morgon.

I bland annat kommunerna Kalmar, Vimmerby, Torsås, Emmaboda, Mönsterås, Oskarshamn, Hultsfred och Nybro, Karlskrona, Skurup, Ystad, Sjöbo, Tomelilla och Simrishamn ställs skolskjutsarna in under fredagen.

På Öland blir fredagen den fjärde dagen i rad som skolskjutsarna inte kommer fram.

Följ väderutvecklingen på SVT:s vädersajt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.