Opinionsläget är svårt för Socialdemokraterna som inte vill tappa fler väljare till SD, konstaterat SVT:s inrikespolitiske kommentator Mats Knutson. Foto: Johan Nilsson/TT

Analys: Fortsatt tufft för S när invandring och brottslighet är i fokus

Publicerad

ANALYS · Socialdemokraterna kommer att ha det fortsatt tufft i opinionen. Det visar Novus undersökning av väljarnas viktigaste frågor. När frågor som invandring och kriminalitet hamnar högt upp på väljarnas agenda är det Sverigedemokraterna som gynnas.

Mats Knutson inrikespolitisk kommentator

Mats Knutson

Inrikespolitisk kommentator

Novus undersökning om väljarnas viktigaste frågor innebär inga större förändringar jämfört med förra mätningen. Sjukvården är alltjämt i topp, medan invandring och integration samt lag och ordning kommer på platserna därefter.

Faktum är att sjukvården ökar mest i betydelse bland väljarna, men det mesta av den politiska debatten handlar i stället om lag och ordning och invandring. I och för sig inte särskilt överraskande med tanke på de många sprängdåd och skottlossningar som har ägt rum under det senaste året.

Högsta noteringen för lag och ordning

Lag och ordning tangerar också sin högsta notering någonsin i den här undersökningen, vilket också kan tolkas som en konsekvens av den grova brottslighetens utveckling.

Novus undersökning baseras på vilka politiska frågor de tillfrågade anser vara viktigast just nu. Tittar man enbart på de tillfrågades förstahandsval, alltså vad som kan definieras som väljarnas enskilt viktigast fråga, framträder en delvis annan bild.

Då hamnar invandring/integration (19 procent) i topp med lag och ordning (14 procent) på andra plats. Sjukvården (13 procent) och miljö/klimat (13 procent) hamnar på en delad tredjeplats.

Att SD växer är logiskt

I ljuset av detta är alltså Sverigedemokraternas fortsatta uppgång i opinionen fullt logisk. Att det är SD som växer och inte Moderaterna kan sannolikt förklaras med att många väljare, liksom SD, kopplar samman invandringspolitiken med kriminaliteten.

Också Moderaternas väljare rankar brottslighet och invandring högt. Socialdemokraternas väljare rankar dock sjukvård och fördelningspolitik högre än brottslighet och invandringspolitik.

Att regeringen och Socialdemokraterna ändå fokuserar så mycket på brottsligheten hänger bland annat samman med att många väljare är osäkra och att S-ledningen vill bromsa fortsatta väljarövergångar till SD.

Ändå är det givetvis ett svårt opinionsläge för Socialdemokraterna som har svårt att växa när debatten domineras av frågor som brottslighet och invandring. Partiets svårigheter har illustrerats tydligt den senaste tiden där bland annat Stefan Löfvens TV-intervju i Agenda både uppmärksammats och kritiserats.

Klimatfrågan viktig

Intressant är också att 13 procent av väljarna placerar miljö- och klimatfrågan som sitt förstahandsval för den viktigaste politiska frågan. Inte överraskande med tanke på klimatdebatten. Däremot är det anmärkningsvärt att Miljöpartiet detta opinionsläge enbart förmår locka 4,8 procent av väljarna. Ett svaghetstecken för ett parti som har så stort förtroende bland väljarna i miljö- och klimatfrågan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa skeenden”.