Nationella insatsstyrkan gjorde i måndagas ett tillslag i Strömsund i Jämtland, enligt uppgifter till SVT Nyheter Jämtland. Även ett mot en lägenhet i Stockholmsförorten Akalla. Foto: TT/SVT

Fortsatt tyst om terrormisstänkta – anhölls på valborg

Uppdaterad
Publicerad

Tre personer sitter fortfarande anhållna sedan i måndags, misstänkta för förberedelser till terroristbrott. Senast i morgon kommer åklagaren besluta om de ska begäras häktade. Under tiden är det fortsatt tyst om gripandena från Säpo, Åklagarmyndigheten och försvarsadvokaterna.

På valborgsmorgonen slog polisen till mot adresser i Stockholmsområdet och i norra Sverige. Senare meddelades att tre personer anhållits, misstänkta för förberedelser till terroristbrott.

Exakt var insatserna gjordes är inget som Säpo vill kommentera just nu. Men nationella insatsstyrkan gjorde i måndagas ett tillslag i Strömsund i Jämtland, enligt uppgifter till SVT Nyheter Jämtland. Även ett mot en lägenhet i Stockholmsförorten Akalla.

Terrorgripna

– Vi har gjort ett val att inte närmare gå in på var vi gjorde insatserna, säger Karl Melin, presschef vid Säpo.

Myndigheten har nu fullt fokus på de beslag som har gjorts, som rör sig brett från teknisk utrustning till annat. Man arbetar också vidare med att förhindra att det inte ska inträffa något terroristbrott, då de anhållna greps misstänkta för just sådana förberedelser.

– I nuläget har vi ingen mer ny information att ge än så, säger Melin.

Följt personerna ett tag

Däremot har Säpo tidigare sagt att myndigheten har följt personerna som anhölls i måndags och bedrivit underrättelse mot dem sedan ett tag tillbaka.

Myndigheten säger också att det finns en internationell koppling, men vad det rör sig om för sorts kontakt eller vilka länder, vill myndigheten inte kommentera.

Enligt uppgifter till TT är samtliga anhållna uzbeker och minst en av dem har haft kontakt med Rakhmat Akilov som erkänt terrordådet på Drottninggatan i Stockholm i april förra året.

Besked väntas i morgon

Under torsdagen kommer Åklagarmyndigheten att lämna besked om de tre anhållna ska begäras häktade eller inte.

– Vi lämnar besked före klockan tolv i morgon, säger Karin Rosander vid Åklagarmyndighetens presstjänst.

Även från försvarsadvokaternas håll är det fortsatt tyst.

– Med hänvisning till yppandeförbudet så säger jag ingenting just nu, säger Erik Westerberg, som försvarar en av de tre som anhållits.

– Nu avvaktar vi åklagaren beslut i häktningsfrågan, säger Thomas Olsson, som också försvarar en av tre gripna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terrorgripna

Mer i ämnet