Stormspaning på Scaniabadet i Malmö under fredagen. Vindarna fortsätter under lördagen, men i mildare grad. SMHI har utfärdat en klass 1-varning för Skåne och Halland. Foto: Johan Nilsson/TT

Mildare vindar – men tågstoppet fortsätter

Uppdaterad
Publicerad

De hårda vindar som slagit till mot sydvästra Sverige fortsätter under dagen, om än i något mildare form. Men det tågstopp som råder på vissa mindre sträckor i området fortsätter.

Vindarna över Skåne och Halland som har under natten dämpats kommer successivt öka igen. men de kommer inte att nå upp i samma styrkor som under fredagen

– Det blir som blåsigast under eftermiddagen, sen avtar det igen. Inte så att vindarna lägger sig helt och hållet, men det blir inte tillräckligt hårda vindar för att varna, säger Anette Levin, meteorolog på SMHI, till TT.

Fredagens klass 2-varningar har bytts ut mot klass 1-varningar.

– Det blir inte lika blåsigt som i går. Visst kan det ställa till med besvär ändå, säger Anette Levin.

Tågen ställs in

Trafikverket meddelar på sin hemsida att flera järnvägssträckor, som stått stilla sedan fredagen, kommer fortsätta att hållas stängda och öppnas tidigast klockan 12 på söndagen. Undantag för  för några sträckor som öppnas redan under lördagen.

Tågtrafiken som ersätts med buss gäller sträckorna Helsingborg–Åstorp, Kristianstad–Karlshamn, Simrishamn–Helsingborg via Teckomatorp, Malmö–Simrishamn, Helsingborg–Ängelholm, Kristianstad–Karlskrona, Maria–Helsingborg och Halmstad–Värnamo. SJ:s snabbtåg Malmö–Göteborg kommer att fortsätta att köra en annan väg och inte passera Helsingborg.

Bara sträckorna Kristianstad–Karlskrona och Kristianstad–Karlshamn väntas öppnas under lördagen, de övriga först på söndagen.

Trafikverket uppmanar resenärar att kontakta respektive tågbolag för mer information om sin resa och ersättningstrafik.

Vindarna kommer kännas i större delar av Götaland, om än inte i samma grad. Däremot kommer det nederbörd, framför allt Västra Götalands län

– De första förelöparna har redan kommit in, mestadels som regn, säger Anette Levin.

Kallt i fjällen

I norr fortsätter snön att falla, i synnerhet i Norrbotten. Snöfallet rör sig sakta söderöver under dagen till Västerbotten.

– I och med att det är kallt blir det stora mängder, även om det inte ser ut så i millimeter räknat. Det blåser på lite så snön kan ställa till besvär, säger Anette Levin.

I fjällen blir det kallt, mellan 10 och 15 minusgrader, med något snöfall. Deltagarna och publiken i skidskytte-VM i Östersund kan också räkna med kyla och snöbyar, men inget ihållande snöfall.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.