Peter Lundgren har polisanmält den tidigare SD-politikern Kristina Winberg.

Åklagare backar om förundersökning mot Kristina Winberg (SD)

Uppdaterad
Publicerad

OBS: Denna artikel är felaktig. Åklagarmyndigheten publicerade på torsdagen ett pressmeddelande om att en förundersökning om förtal inletts mot den tidigare SD-politikern Kristina Winberg. Detta dementerades strax efteråt. Åklagarmyndigheten beklagar den felaktiga informationen som tidigare publicerats pga av ett missförstånd”, lyder förklaringen.

Läs mer om Åklagarmyndighetens dementi här.

Originalartikeln såg ut som följande:

Åklagare inleder en förundersökning om förtal mot den tidigare SD-politikern Kristina Winberg. Partikollegan Peter Lundgren står bakom anmälan.

Det fortsätter att storma kring Sverigedemokraternas toppnamn i EU-valet.

Under onsdagen kom beskedet att åklagare inlett en förundersökning om sexuellt ofredande mot förstanamnet på EU-vals-listan, Peter Lundgren. Det efter att han anklagats för och bekräftat att han tagit en kvinnlig partikamrat på brösten vid ett partiarrangemang förra året.

Han sa då att han välkomnar förundersökningen.

– I stället för att media ska vara både åklagare, domare och bödel så går vi in i rättsväsendet i stället.

Samtidigt uppgav han att han polisanmält sin partikamrat Kristina Winberg för förtal.

En anmälan som chefsåklagaren Maria Sterup vid Särskilda åklagarkammaren nu väljer att inleda en förundersökning om.

Kristina Winberg petades från Sverigedemokraternas EU-lista och uteslöts ur partiet med mindre än en vecka kvar till valet. Winberg har suttit i EU-parlamentet sedan 2014.

SVT Nyheter söker Kristina Winberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.