Foto: TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Förundersökning inleds mot Wallström

Uppdaterad
Publicerad

Riksenheten mot korruption har beslutat sig för att inleda en förundersökning mot utrikesminister Margot Wallström och Kommunal efter lägenhetsaffärerna mellan Wallström och fackförbundet. Det ska utredas om det rör sig om ett givande respektive tagande av muta.

Riksenheten mot korruption ska utreda om det rörde sig om en muta när utrikesminister Margot Wallström (S) fick hyra en lägenhet som ägs av fackförbundet Kommunal.

Fick hyreskontrakt

Åklagarmyndigheten skriver i ett pressmeddelande att man inleder förundersökningen mot bakgrund av att utrikesminister Wallström under sensommaren 2014 till april 2015 utlovats och sedan fått ett hyreskontrakt från Kommunal.

Det ska utredas om det rör sig om ett givande respektive tagande av muta.

Förundersökning ska inledas om ”det på grund av angivelse eller av annat skäl finns anledning anta att ett brott som hör under allmänt åtal har förövats”.  ”Anledning anta” är alltså den lägsta grad för misstanke som krävs, skriver Riksenheten mot korruption.

Inte delgivit någon misstanke ännu

– Jag tog beslutet i dag att inleda förundersökning. Jag har inte delgivit någon misstanke ännu och jag vill inte gå in på hur utredningen ska bedrivas, säger chefsåklagare Alf Johansson till SVT Nyheter.

Först ska det utredas om det har begåtts ett brott, förklarar Johansson.

– Först kommer jag att utreda om ett brott är begånget och i samband med det också om det finns någon som kan anses vara skäligen misstänkt, säger han till TT.

Alf Johansson säger till SVT Nyheter att det är högst ovanligt att ett statsråd utreds för mutor. En av anledningarna till att förundersökning inleds är den omfattande publiceringen i media, att så mycket av materialet och turerna kring lägenhetsaffären är offentligjort, säger chefsåklagaren.

”Helt trygg”

”Jag välkomnar en undersökning. Jag har ingenting att dölja och det är bra att det blir utklarat. Jag fortsätter att göra mitt jobb”, meddelar utrikesminister Margot Wallström kort i ett skriftligt uttalande efter att åklagaren meddelat sitt beslut, rapporterar TT.

I går sa Margot Wallström att hon kände sig ”helt trygg” och välkomnade alla granskningar och utredningar.

– Jag är helt lugn inför detta. Varsågoda och granska. Jag vet precis vad det är som har hänt och det är bara att undersöka, sa Margot Wallström i går.

Menar att Kommunal gjort fel

Wallström hävdade återigen i går att hon fått felaktiga uppgifter från Kommunal.

– Jag frågade speciellt och flera gånger. Jag fick försäkran från högsta ledningen. Det verkar vara absolut ingen ordning och reda i deras avtal. Vad jag förstår så är det ett avtal som alla som hyr tillfälligt har. Och då har ju Kommunal ett stort problem, sa hon.

I en skriftlig kommentar till TT skriver statsminister Stefan Löfven att ”Det är bra att den här frågan reds ut. Nu får utredningen ha sin gång”.

Kommunal välkomnar utredning

Ingen i ledningen för Kommunal vill svara på frågor om beskedet från åklagaren, men fackförbundet lämnar ett kort uttalande:

”Kommunal välkomnar en förundersökning och kommer att bistå fullt ut i åklagarens utredning. I övrigt vill Kommunal inte i detta läge kommentera ytterligare för att inte föregripa förundersökningen.”

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Skandalen inom Kommunal

Mer i ämnet