Förundersökning mot Borg har lagts ned

Uppdaterad
Publicerad

Förundersökningen mot tidigare finansminister Anders Borg har lagts ned, enligt polisen. Orsaken är brist på målsägande.

– Vi har väntat i en och en halv vecka nu och känner att vi inte har något att gå på, säger Mats Eriksson, kommunikatör vid polisen i Stockholm.

I lördags ringde flera privatpersoner in anonymt till Norrmalmspolisen i Stockholm och ville anmäla Anders Borg, efter skärgårdsfesten där han enligt medieuppgifter ska ha antastat festdeltagare. Polisen påbörjade en förundersökning, men på tisdagsmorgonen kom beskedet att den läggs ned.

– Vi har väntat i en och en halv vecka nu och känner att vi inte har något att gå på. Om det skulle komma fram ytterligare uppgifter som är väsentliga – det vill säga att en målsägande träder fram – så är vi inte sena att återuppta utredningen, säger Mats Eriksson, kommunikatör vid polisen i Stockholm, till SVT Nyheter.

Borgskandalen

LÄS MER: Borg ska ha uppträtt skandalöst på fest

”Rykten och hörsägen”

Enligt uppgifterna, som först rapporterades av Dagens Opinion, ska Borg under festen ha varit mycket berusad och bland annat använt nedsättande tillmälen mot kvinnor.

Borg gick efter händelsen ut på Facebook och bad om ursäkt för vad han kallar för en ”blackout”. Senare gick han ut och hävdade att uppgifterna bygger på ”rykten, hörsägen och överdrifter i tredje hand” och att han inte begått något brott.

Anders Borg har valt att avgå från sina positioner inom investmentbolaget Kinnevik, finansbolaget Citigroup och försäkringsbolaget Bima.

LÄS MER: Kritiken mot Borg: ”En ursäkt räcker inte”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Borgskandalen

Mer i ämnet