Foto: Henrik Montgomery/TT

Förundersökning mot S-toppen läggs ned – bevisläget ”för svårt”

Publicerad

Förundersökningen gällande bedrägeri, som inleddes efter ett avslöjande om riksdagsledamöters bostadsersättningar, läggs ned. Chefsåklagare Per Nichols säger till P4 Väst att det görs på grund av att bevisläget är för svårt.

SVT:s Uppdrag granskning grävde fram och rapporterade om ersättningarna. Det framkom att Jörgen Hellman (S), som då var riksdagsledamot och skatteutskottets ordförande, sedan 2015 fått närmare 700 000 kronor i ersättning för sitt boende i Stockholm. Han hade uppgett att han bodde mer än fem mil från riksdagen och därmed hade rätt till en övernattningsbostad.

Hellman var skriven i en stuga i Vänersborg som enligt SVT saknade fungerande toalett och avlopp, och alltså svårligen kunde fungera som bostad.

Rapporteringen ledde till att Hellman lämnade alla sina uppdrag en kort tid senare.

Se mer från granskningen i klippet nedan.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se huset utan toalett där Jörgen Hellman (S) påstod att han bodde – efter avslöjandet i juni avgick han som riksdagsledamot. Foto: SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer