Åklagare utreder om Wallströms lägenhetsaffär ska synas

Uppdaterad
Publicerad

Åklagarkammaren Riksenheten mot korruption undersöker nu om en förundersökning ska inledas mot utrikesminister Margot Wallström (S). Detta med anledning av att hon accepterat ett lägenhetskontrakt av Kommunal. Samtidigt säger nu Hyres- och arrendenämnden att det råder oklarheter kring kontraktet, och att det inte räknas som giltigt.

”Jag kommer på sedvanligt vis att ta del av den information som finns tillgänglig och därefter fatta beslut om förundersökning ska inledas eller inte. Om det beslutet fattas i dag eller senare under veckan kan jag inte uttala mig om för närvarande”, uppger chefsåklagare Alf Johansson i ett pressmeddelande.

Wallström: ”Har ej gjort fel”

Wallström har hela tiden hävdat att hon både krävt, och fått garantier för att Kommunal lämnar lägenheter till den kommunala bostadskön. Hon menar också att avtalet varit tillfälligt.

Skandalen inom Kommunal

– Det är ett tillfälligt avtal och det har varit min önskan från början. Jag har aldrig varit ute efter att få besittningsrätt till någon av deras lägenheter, säger Wallström till Ekots korrespondent i Bryssel, på väg in till dagens möte med EU:s övriga utrikesministrar.

”Aldrig hyrt om jag visste”

 – Hade jag vetat eller anat att det såg ut så som de uppgifter som har kommit fram så hade jag aldrig gett mig i lag med Kommunal om att hyra en lägenhet. . . Jag fick försäkran från Kommunals högsta ledning att de dels lämnade ut mer än hälften av sina lägenheter till den kommunala bostadsförmedlingen och att den övriga hälften var för tillfälliga uthyrningar. Det är fakta och jag har vittnen som kan intyga det.

SVT Nyheter kunde redan i fredags visa skrivningarna i Margot Wallströms hyreskontrakt, som tecknades den 18 april förra året.

Av kontraktet framgår det att hon hyr sin bostad av Kommunal och att det finns en överenskommelse där hyresvärden begär att avtalet ska upphöra: ”om hyresgästen slutar sin anställning eller annat likvärdigt skäl.”

Expert: ”Kontraktet ej giltigt”

Men Carl Rydeman, hyresråd vid Hyres- och arrendenämnden, menar att det finns flera oklarheter med det kontrakt som skrivits mellan Kommunal och Wallström och att det därför inte uppfyller definition av ett hyresavtal.

Till exempel går det inte att avtala bort besittningsskyddet på ett annat sätt än genom en separat handling.

– Det står i paragraf 45a i hyreslagen. Det kan alltså inte föras in i hyreshandlingen vilket man till synes gjort här.

Kommunals pressavdelning bekräftar dock för TT att handlingen är den enda som existerar.

– För att det ska vara ett hyresavtal måste ett objekt framgå, tillträdesdag och även att det utgår hyra liksom hur mycket den är på, säger Carl Rydeman.

– Det här pappret utgör inte ett hyresavtal. Det här är inte ett hyresavtal eftersom det inte finns ett objekt och ingen hyra.

Oklart om lägenheten kan vara muta

Men Claes Sandgren, professor i juridik och tidigare ordförande för Institutet mot mutor, menar att det handlar om en förmån. Att denna förmån är kopplad till Margot Wallströms tjänst tycks vara klart.

Frågan är om det är otillbörligt, vilket är det tredje kravet för att det ska handla om en muta.

– Det är notoriskt svårbedömt och vanskligt. Det är också svårt att förutse, om en sådan här sak skulle gå till domstol, vad utgången skulle bli, säger Claes Sandgren.

För att bedöma om en förmån är ”otillbörlig” ska en rad punkter vägas in: har tilldelningen skett öppet, hur högt är värdet på förmånen och finns det en risk för påverkan.

”Bör absolut utredas”

– Det är inte bara fråga om faktisk påverkan, utan om det finns en risk för att förtroendet kan skadas, att folk uppfattar det så att hon kan ta otillbörliga hänsyn, säger Claes Sandgren.

Han vill inte spekulera i om en förundersökning bör inledas eller inte, däremot är det naturligt att åklagaren nu undersöker saken.

– Man bör absolut utreda saken. Det är alldeles klart, säger han.

Så har ministrarna löst sitt boende

Utöver Margot Wallström finns sex ministrar som inte är skrivna i Stockholm. Så här löser de sitt boende när de är här:

Peter Hultqvist – en mindre hyreslägenhet hos en privat hyresvärd.

Morgan Johansson – en bostadsrätt som han äger. Köpte när han blev minister.

Sven-Erik Bucht – en övernattningslägenhet som han hyr av en privat hyresvärd.

Aida Hadzialic – köpte en bostadsrätt när hon blev minister.

Gabriel Wikström – en övernattningslägenhet som han hyr i andra hand av en privatperson.

Anna Johansson – en bostadsrätt som hon köpte nyligen. Innan dess bodde hon i andra hand.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skandalen inom Kommunal

Mer i ämnet