Polismyndigheten anmälde sig själva efter SVT:s reportage. Foto: TT

Förundersökning nedlagd mot åklagare i Operation Playa-målet

Uppdaterad
Publicerad

Till följd av SVT:s dokumentärserie ”Operation Playa”, anmälde Polismyndigheten sig själva. En person anmälde även åklagaren i målet. Nu meddelar Åklagarmyndigheten i ett pressmeddelande att förundersökningen läggs ned.

I en dokumentärserie visade SVT hur en superhemlig del inom den svenska polisen tog till okonventionella och otillåtna metoder i jakten på en svensk man, Jonas Falk, som utpekades som narkotikasmugglare.

Åklagaren i målet, som numera är pensionerad, anmäldes av en person för tjänstefel.

Undanhållit bevisning

I anmälan påstods åklagaren bland annat ha undanhållit bevisning, i form av en rapport, i Playamålet. Åklagaren påstås även ha uppmuntrat en spansk domare att undanhålla utredningsmaterial.

– När det gäller rapporten var åklagaren förhindrad att använda den som bevisning på grund av åtaganden mot en annan stat, säger chefsåklagare Maria Sterup vid Särskilda åklagarkammaren i ett pressmeddelande.

Har lagts ned

Åklagaren ska enligt anmälan ha undanhållit bevisning i mejl.

– Både när det gäller rapporten och mejlen saknas det anledning att anta att åklagaren har begått brott som faller under allmänt åtal, säger Maria Sterup.

Förundersökningen mot åklagaren är nu nedlagd.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Operation Playa

Mer i ämnet