KD-ledaren Ebba Busch Foto: TT

Förundersökning om grovt förtal inledd mot Ebba Busch

Uppdaterad
Publicerad

Ebba Busch ifrågasatte ett juridiskt ombud på sociala medier – och pekade ut ombudet för brott som ligger långt tillbaka i tiden.

Nu har Åklagarmyndigheten inlett en förundersökning om grovt förtal mot KD-ledaren.

Förundersökningen rör ett inlägg på Facebook, där Ebba Busch (KD) kommenterade sin infekterade hustvist.

I inlägget frågasatte Ebba Busch om ett juridiska ombud kopplat till säljaren verkligen företräder sin klients vilja. Busch skrev också att ombudet tidigare är dömd för brott som ligger långt tillbaka i tiden.

”Klarlägga om brott begåtts”

En anmälan om grovt förtal lämnades in i onsdags förra veckan – och nu beslutar alltså Särskilda åklagarkammaren att inleda en förundersökning.

– Jag har precis inlett förundersökningen. Den syftar till att klarlägga om ett brott har begåtts som faller under allmänt åtal och om det i så fall räcker för åtal. Jag vill inte förekomma utredningen och kan därför inte lämna någon mer information för närvarande, säger överåklagare Anders Jakobsson i ett pressmeddelande.

”Känner en lättnad”

SVT Nyheter har varit i kontakt med det utpekade juridiska ombudet, som inte vill kommentera utredningen. Han hänvisar istället till sin advokat Fredric Wikman.

– Min huvudman känner en lättnad över att åklagaren har inlett en förundersökning, skriver Wikman i en kommentar till SVT.

SVT Nyheter har varit i kontakt med Kristdemokraterna, som ännu inte har kommenterat beskedet från Åklagarmyndigheten.

Enligt riksdagen är det inte aktuellt att begränsa Ebba Buschs uppdrag under utredningens gång.

– En ledamot kan bli tvungen att lämna sitt uppdrag om hen har visat sig uppenbart olämplig för uppdraget genom att begå brott. Ett sådant beslut fattas av en domstol, säger Carina Larsson, pressekreterare på riksdagsförvaltningen.

Ebba Busch nekar till brott

Kristdemokraternas presschef meddelar att Ebba Busch hänvisar alla frågor om målet till advokat Thomas Olsson.

– Vi har i dag på förmiddagen blivit upplysta om att åklagaren har valt att inleda en förundersökning, säger Thomas Olsson till SVT Nyheter.

Thomas Olsson säger att Ebba Busch tillbakavisar alla anklagelser om påstådda brott.

– Vi vill inte offentligt uttala oss om en pågende utredning utan avvaktar åklagarens beslut. Ebba Bush ser med tillförsikt fram emot resultatet av förundersökningen.

Vad blir nästa steg nu?

– I det läge förundersökningen är i just nu så är det åklagaren som beslutar om hur handläggningen i ärendet ska fortsätta. Ebba Busch har inte inte delgivits misstanke om brott, utan det vi vet om utredningen är det vi har kunnat läsa oss till via media.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.