Fota svenska militärer och lägga ut på sociala medier – vilken skada kan jag göra?

Publicerad

Säkerhetsläget i Sverige har försämrats, och den militära närvaron på Gotland har förstärkts – något som lett till att uppmaningar börjat spridas. Deras budskap: Undvik att fotografera Sveriges militär och dela i sociala medier.

”Har du nyligen sett militären ute på vägarna? Hjälp inte främmande makt genom att sprida foton på sociala medier”, är ett av flera liknande inlägg som fått stor spridning på Reddit och Twitter med anledning av den ökade militära närvaron på Gotland.

Oscar Jonsson forskar på rysk modern krigföring på Försvarshögskolan, och är doktor i krigsvetenskap.

Han håller mestadels med om budskapen i inläggen.

– Jag tycker man ska vara väldigt försiktig när man fotograferar och sprider försvarsmaktens verksamhet. Tumregeln att man ska tänka efter tycker jag absolut är korrekt, säger han till SVT Nyheter.

Men vilken teoretisk skada kan en enskild svensk egentligen göra genom något man fotograferar och postar på sociala medier?

I videon ovan ger forskaren svaret – och förklarar vilka typ av motiv man särskilt ska undvika.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.