Michael Squires och arrangören Joachim Hedwall. Foto: Vlada Cakic/SVTVisa alla (5)
Visa alla (5)

Här är brittiska fansen som ser all svensk fotboll

Uppdaterad
Publicerad

Fotbollsintresset är rekordstort och bland de verkligt fanatiska hittar man så kallade groundhoppers. Människor vars främsta fritidsintresse är att se så många fotbollsmatcher på så många idrottsplatser som möjligt. SVT har följt ett gäng brittiska entusiaster på besök i den svenska gärsgårdsserien.

En buss kommer lastad med 20 fotbollssupportar från England. Men det är inte Zlatan Ibrahimovic, Albin Ekdal eller Andreas Isaksson som är föremål för intresset. Det handlar i stället om att se så många matcher, på så många arenor som möjligt.

Årliga resor från England

– Det är som frimärksamling, trainspotting eller fågelskådning. Vi tittar på fotboll på olika arenor som vi sedan bockar av, säger Joachim Hedwall, den svenske groundhopper som nu för tionde året ordnar en resa i Sverige för engelska groundhoppers.

Schemat är fullspäckat och sällskapet åker runt mellan matcherna i en chartrad buss. Tempot är högt, sex matcher på en helg. De flesta i de lägre divisionerna.

Kåre mot Unik

Den här söndagen är det först Goif Kåre från Kårsta som tar emot Unik FK från Uppsala. Sedan Rosersbergs IK mot Fanna BK från Enköping. Båda matcherna i division 5 södra Uppland.

– I sådana här klubbar finns gemenskap, folk är trevliga och bryr sig om varandra. Så är det inte alltid på toppen, säger David Morgan som varit med på flera av resorna.

Hemma följer han sitt lokala lag i Farnborough i södra England.

Kalenderbitare

Många groundhoppers är intresserade av detaljer. Laguppställningar, statistik och souvenirer. Joachim Hedwall talar alltid med hemmalaget innan sällskapet anländer och ofta får besökarna klubbnålar, märken eller vimplar.

Somliga för noggranna anteckningar under matchen: hörnor, byten och målskyttar.

– Det finns två sorters groundhoppers – de som vet om att de är galna och de som inte gör det. Jag vet att jag är galen, skrattar Laurence Reade från Oxford.

– Men det är inte bara fotboll. Vi åker runt, får träffa människor och komma till  nya ställen.

Mest män

De flesta groundhoppers är män, men det några fruar följer med.

– I England känner man sig ofta lite obekväm på fotbollsmatcher. Det känns som om de inte vill att man ska vara där. Men något sådant finns det inte här, säger Carol Meade, som reser tillsammans med sin man.

  • Vad? En hobby som går ut på att besöka så många fotbollsarenor som möjligt och se en serie- eller cupmatch där.
  • Var? De flesta groundhoppers finns i England, därefter Tyskland och Nederländerna. På nätet finns också hemsidor från groundhoppers runt om i Europa.
  • Hur? Det finns inga formella regler utan varje groundhopper skapar sina egna. Ska det finnas matchbiljett? Måste jag ha sett ett mål i matchen? Finns det hörnflaggor på planen?
  • Rekord? Så vitt känt finns inget officiellt, men i sällskapet som SVT följde är rekordet på över 4.500 arenor. Flera av de andra har varit på  runt 2.000 arenor.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer