Arkivbild från 2004. Demonstration på Drottninggatan mot nedskärningar inom komvux och försvåring för komvuxstuderande att söka till högre studier.

FP: Återinför rätt att läsa upp betygen på Komvux

Uppdaterad
Publicerad

Björklund tog bort chansen att bättra på gymnasiebetygen på Komvux – nu vill hans parti återinföra möjligheten.

För några år sen tog dåvarande skolministern och folkpartiledaren Jan Björklund bort möjligheten att bättra på gymnasiebetygen i efterhand på Komvux. Men i förslaget till Folkpartiets nya partiprogram återinförs möjligheten att läsa upp betygen.

– Det finns ju de som under gymnasietiden och grundskolan inte lyckades i skolan och då ska man ha en andra chans att läsa upp sina betyg, säger Christer Nylander (FP), riksdagsledamot och ordförande i Folkpartiets programkommitté.

Förr var det inte ovanligt att studenter, som inte kom in på den utbildning de ville gå, fortsatte på Komvux och ordnade bättre betyg. Men den möjligheten togs bort när den nya skollagen började gälla 2010.

”Slöseri med samhällets resurser”

Så här argumenterade Jan Björklund (FP), då skolminister, när förslaget presenterades året innan:

– Jag tycker att det är ett slöseri med samhällets resurser att den som redan har en komplett godkänd gymnasieutbildning ska kunna kräva att få läsa exakt samma utbildning en gång till på samhällets bekostnad bara för att man vill höja sina betyg.

Måste vänta fem-tio år

Inom kort presenteras ett förslag till nytt partiprogram för Folkpartiet, och programkommittén föreslår flera åtgärder för att det ska bli lättare att byta inriktning under yrkeslivet. En sådan är att möjligheten att läsa upp gymnasiebetygen återinförs.

Men det blir ingen komplett ”återställare”. Enligt förslaget ska man inte kunna gå direkt från gymnasiet till Komvux.

– När vi har diskuterat detta så har vi tänkt att man måste vänta fem-tio år men vi har inte landat i något exakt antal, det där får man titta på framöver, säger Christer Nylander.

Björklund vill inte kommentera

Vad utbildningsminister Jan Björklund tycker om förslaget får vi inte veta. Han hälsar via sin pressekreterare att han inte vill kommentera den interna diskussionen.

Beslut om Folkpartiets nya partiprogram fattas på landsmötet i höst.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer