Christer Nylander, FP, vill begränsa den svenska strejkrätten. Foto: JONAS EKSTRÖMER / TT

(FP) vill begränsa strejkrätten

Uppdaterad
Publicerad

Det är dags att se över fackens möjlighet till sympatistrejker, anser Folkpartiets talesperson i arbetsmarknadsfrågor.

Den pågående strejken på Öresundstågen riskerar att utvidgas efter att fackförbundet Seko i går varslade om strejk inom Stockholms pendeltågstrafik från och med den 20 juni.

I en debattartikel på Aftonbladet säger nu Folkpartiets talesperson i arbetsmarknadsfrågor Christer Nylander att konflikten visar att det är dags att överväga att införa en lagstadgad proportionalitetsregel i svensk konflikträtt.

Kritisk till sympatistrejker

I debattartikeln skriver Nylander bland annat att man bör se över om fackföreningarnas åtgärder verkligen står i proportion till konflikten och att man kan behöva begränsa möjligheten till sympatistrejker.

En sådan strejk pågår nu i Tanumshede, där elektrikerna lägger ned arbetet vid bygget av ett shoppingcenter i sympati med de strejkande på Öresundstågen.

Parter lämnar över ansvar

I en kommentar till SVT säger Christer Nylander att syftet med en proportionalitetsregel skulle vara att, istället för att lämna ansvaret till de stridande parterna, låta Arbetsdomstolen få en möjlighet att avgöra i konflikter för att undvika att åtgärderna överskrider effekterna.

– När åtgärderna blir väldigt stora i förhållande till effekterna kan det här användas, det är också något som finns i många europeiska länder. Parterna i Sverige har ett stort ansvar, och ibland ställs frågan om åtgärderna står i proportion till effekterna. Och i fallet Tanum läggs nu varsel som inte har med konflikten att göra, säger Christer Nylander.

Rimligt att domstol avgör

Enligt Christer Nylander skulle ett införande av en sådan regel på inget sätt urholka strejkrätten, snarare skulle förhållandet vara det motsatta.

– Det är viktigt att konflikter och strejker har förståelse hos befolkningen, annars kan de ifrågasättas. Konfliktnivån i Sverige är låg, och det är viktigt att man förvaltar det. Men ibland gör parterna misstag och då är det rimligt att Arbetsdomstolen avgör.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.