Folkpartiets gruppledare Johan Pehrsson skriver tillsammans med flera andra ledande folkpartister att sjukförsäkringen bör höjas. Foto: Scanpix

Folkpartister vill höja sjukförsäkringen

Uppdaterad
Publicerad

En av tre inte får ut 80 procent av lönen när de är sjuka. Det visar en rapport från Försäkringskassan.
Nu skriver flera ledande folkpartister i Svenska Dagbladet att de vill höja sjukförsäkringen:
”Allt färre kan i dag räkna med att få en ersättning som ungefär motsvarar deras lön”.

Det är bland andra Folkpartiets gruppledare i riksdagen, Johan Pehrson, som ligger bakom debattartikeln i Svenska Dagbladet där de varnar för att urholkningen av försäkringen hotar grundprinciperna i den generella välfärdspolitiken.

De föreslås en höjning av basbeloppet i sjukförsäkringen från dagens 7,5 basbelopp till minst tio basbelopp, vilket motsvarar en månadslön på 36 700 kronor.

”Allt färre kan i dag räkna med att få en ersättning som ungefär motsvarar deras lön om de skulle drabbas av sjukdom”, skriver man på Svenska Dagbladets debattsida.

Sjukpenningen är anpassad för alla som tjänar upp till 27 500 kr i månaden, en lön som ger en sjukpenning på 21 060 kr per månad.

Därefter är det stopp, oavsett lön.

–Ja det beror ju på att vi har haft en positiv löneutveckling i Sverige, samtidigt som vi har haft en låg inflation. Och det gör att det blir fler människor som inte får full kostnadsteckning när man har sjuka barn eller om man själv är sjuk, sade Dan Eliasson, generaldirektör hos Försäkringskassan, till SVT när Försäkringskassan presenterade en rapport i juni.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer