FP vill sätta stopp för riskkapitalbolag i skolan

Publicerad

Folkpartiet föreslår i dag en lagändring för att förhindra att friskolor köps och säljs i spekulationssyfte. Partiet vill att företag förbinder sig till ett ägande på minst tio år för att få godkänt från Skolinspektionen att driva skola. Enligt förslaget ska Skolinspektionen godkänna ägarbyten.

-Problemet är att det finns företag som gett sig in i den här branschen som enbart har kortsiktig spekulation som huvudsyfte. Man tänker äga i kanske tre till sex år och plocka ut maximal utdelning, sedan är man inte så intresserad. Den typen av ägare innebär stora risker för verksamheten, säger utbildningsminister Jan Björklund (FP).

S positivt
Socialdemokraternas skolpolitiske talesperson Mikael Damberg (S) är positiv till förslaget, inte minst eftersom Socialdemokraterna tidigare föreslagit det samma.

Jan Björklund hoppas på en blocköverskridande överenskommelse i riksdagen och tror att en lagändring kan genomföras under mandatperioden. Folkpartiet vill att den pågående friskoleutredningen får i tilläggsuppdrag att arbeta fram ett förslag på hur regelverket ska se ut.

Men reaktionerna från andra partier i alliansregeringen är ljumma.

-Jag tycker man fokuserar på fel saker, säger Ulrika Carlsson (C), ledamot i utbildningsutskottet.
-Eleverna behöver inte märka att skolan byter ägare, utan det handlar om att skolan varje år ska upprätthålla så hög kvalité att den lever upp till skollagens krav.

Margareta Pålsson (M), ordförande i utbildningsutskottet säger att
det viktigaste är en skola med hög kvalité.

-Vem som driver skolan är mindre intressant för mig.

Folkpartiet föreslår också att samma regler på sikt också ska gälla vård- och omsorgsföretag.

Kiki Bek
kiki.bek@svt.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer