Foto: Scanpix

Polisen får utökade möjligheter att avlyssna

Uppdaterad
Publicerad

Beslut togs i riksdagen idag som innebär att Säkerhetspolisen och Rikskriminalpolisen får tillåtelse att avlyssna telefon- och datatrafik.

Detta för att skaffa uppgifter om hot om terrorism från andra länder.

Den första januari 2013 kommer de nya reglerna att träda i kraft och då får alltså polisen på nytt rätt att vända sig till FRA – Försvarets radioanstalt för signalspaning vid misstanke om terrorism och annan grov gränsöverskridande brottslighet, enligt Riksdag & Departement.

För att få bedriva signalspaning krävs det idag ett tillstånd från en särskild domstol och samma krav kommer att ställas på polisen. Beslutet som fattades av en majoritet i riksdagen idag får kritik från Vänsterpartiet och Miljöpartiet.

– Säkerheten för svenska medborgare kan upprätthållas utan massiv avlyssning, sade Maria Ferm, från Miljöpartiet, till Riksdag & Departement.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer