Elisabet Marmorstein och Marja Grill, två av SVT:s politikreportrar som svarat på frågor om budgeten genom DinRöst i sociala medier. Foto: SVT

”När får vi reda på om det blir nyval?”

Uppdaterad
Publicerad

Det är tvära kast i politiken just nu. Men SVT:s politikreportrar reder i budgetdjungeln och svarar på era budgetfrågor – i sociala medier.

Erik Bjurling: När får vi reda på om det blir nyval eller inte?

Elisabet Marmorstein: Tidigast 29 december vilket är tre månader efter att den nya riksdagen samlats första gången.

#dinröst

Fredrik Stenblom: Vad händer om rödgröna lägger ner sina röster?

Marja Grill: Vid första omröstningen brukar alla rösta på sin egen budget, men eftersom SD nu sagt att de inte lägger ner sina röster vid andra omröstningen utan ska rösta på Alliansens budget, så skulle det teoretiskt sett inte spela någon roll om de rödgröna skulle lägga ner sina röster, de kommer ändå att bli nedröstade. Men det är inte ett troligt scenario.

Andreas Engström: Stefan Löfven sa igår ”det är ett brott att inte göra som praxis”. Nu frågan. Är praxis en lag i Sverige?

Marja Grill: Nej. Det är informella regler som styr arbetet i riksdagen, och de är inte bindande.

Johan Gustavsson: Hur har oppositionspartierna röstat tidigare? Har dom valt att lägga ner regeringens budget eller röstat för den?

Elisabet Marmorstein: Praxis är att rösta för sitt eget förslag och lägga ner rösterna när den faller. S, MP och V röstade t ex för sin gemensamma budget efter valet 2010.

Benny Erixon: Vid valet sa de 87% som inte gillade SD, att det var dom som var invandrarvänliga. Varför hjälper då inte alliansen den rödgröna sidan. Ingen ville ju ha med SD att göra. Alliansen har väl lika stort ansvar som SD i så fall att se till att budgeten antas i Riksdagen, eller?

Andreas Öbrink: Alliansen har hela valåret sagt att man går till val på en

gemensam plattform och en gemensam budget. Den linjen har man valt att hålla fast vid trots att man nu alltså är i opposition. Från Alliansens sida anser man sannolikt att man har mer att vinna på att fortsätta hålla ihop framför att agera stödtrupp åt en regeringen som lagt en budget som på många sätt går stick i stäv med Alliansens politik.

Anna-Karin Genberg: Hur och varför har denna praxis att lägga fram skuggbudget kommit till. Svenska folket har faktiskt röstat fram den regering vi nu har. Då har vi ju också godkänt deras budget. Budgeten är ju det politiska uttrycket. Så varför ska valets förlorare därefter ges möjlighet att fälla regeringen innan den ens fått börja regera? Vad är då folkets röst i valet värt?

Marja Grill: Det är ju så att det är en minoritetsregering, och då kan den inte regera om inte de andra partierna släpper fram deras budget.

Thorbjörn Belenos: Eftersom vi har demokrati i Sverige. Måste inte en regering bygga majoriteter för att regera?

Elisabet Marmorstein: Det underlättar men Sverige har oftare regerats av minoritetsregeringar som sökt stöd för sin politik i riksdagen. Senast Sverige hade en majoritetsregering var mellan 2006 och 2010. S-regeringen före 2006 vilade på ett organiserat samarbete med Mp och V. Stefan Löfven har upprepade gånger sträckt ut en hand över blockgränsen, främst till C och FP men de har hittils föredragit att fortsätta allianssamarbetet. Ett så svårt utgångsläge som Stefan Löfens regering har är ganska ovanligt i den meningen att man har en majortitet emot sig.

Astrid-Ingalill Granbacka: Ni får säga vad ni vill, men jag var en av dem som ville ha en ny regering! Varför kan ingen acceptera att det blev en ny regering?? Då vill ju inte marioteten av svenska folket varken ha Alliansen ELLER SD som regering!!! Varför är det ingen som frågar oss som väljare? Varför är alltid fokuset på politiker och median??

Marja Grill: Problemet med det resonemanget är ju att det inte finns någon majoritet för den nya regeringen. Även förra regeringen var i minoritet men regerade genom att SD inte fällde deras förslag, för det mesta. Nu har SD ändrat sin politik, och då får vi den här situationen.

Agneta Persson: När ska de höja våra pensioner eller sänka skatten – vilket parti vill samarbeta med SD vet du det?

Marja Grill: Det är ingen som vet just nu hur det blir med budgeten. Antagligen blir det Alliansens budget som vinner i omröstningen idag, och i så fall avgår Löfven.

Michael Ekberg: Varför skall SD ge besked om hur de tänker rösta innan själva röstningen och vilken funktion har då röstningen?

Elisabet Marmorstein: De uppger att de ska låta sina riksdagsledamöter vara med och fatta beslutet på gruppmötet i riksdagen i dag. Genom att hålla pressträff direkt efter får de möjlighet att motivera och argumentera för sitt beslut. Det är dock inte förrän i morgon riksdagen fattar det formella beslutet om vilka budgetramar som ska gälla

Ronny Thomasson: Alla partier, utom ett, är ovilliga att diskutera landets hetaste och mest ökande utgiftspost? Varför?

Elisabet Marmorstein: Inte riktigt korrekt. Till exempel höll justitieministern för ett par veckor sen ett möte om migrationspolitik med andra partier.

Har du en fråga?

Vad behöver du veta för att hänga med i budgetkaoset? Få svar på din fråga av SVT:s politikreportrar. Mejla dinrost@svt.se, skriv till @svtdinrost på Twitter eller kommentera på DinRösts facebooksida.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#dinröst

Mer i ämnet