Några av Leif Östlings bolag är placerade i lågskattelandet Malta Foto: TT arkiv

Frågetecken kring Östlings Maltabolag

Publicerad

Leif Östling försvarade sitt bolagsupplägg på Malta – och det faktum att han inte betalat svensk skatt – med att han inte tagit ut någon aktieutdelning från bolaget. SVT Nyheter och Uppdrag granskning kan avslöja nya uppgifter som ger en annan bild.

I samband med publiceringen av den så kallade Paradisläckan hävdade Leif Östling att hans bolagsupplägg på Malta och i Luxemburg var helt enligt reglerna.

”Ingen har hävdat att här föreligger något olagligt”, skrev Leif Östling i en kommentar på DN debatt.

Försvaret: ”Har inte tagit ut någon utdelning”

Centralt i Östlings försvar var att de pengar han tjänat på konsulttjänster och kapitalförvaltning utomlands, som han placerat i bolag i lågskatteländer, låg orörda. Leif Östling hade alltså inte skattat i Sverige eftersom han inte tagit aktieutdelning från bolagen på Malta och Luxemburg.

”Jag har inte tagit någon som helst utdelning från de här (bolagen). Och hade jag tagit utdelning då hade jag fått skatta i Sverige”, sade Leif Östling när han först intervjuades om sina bolag utomlands.

Också på Svenskt Näringslivs officiella hemsida publiceras samma uppgifter. Leif Östling skriver där att man såklart kan fråga sig om det är lämpligt att placera tillgångar i ett annat land än där man jobbar, men kommer till slutsatsen att det råder fri rörlighet för kapital inom EU och att han följt alla lagar och regler. Och någon svensk skatt har inte betalats eftersom ingen aktieutdelning skett.

Men stämmer Östlings påståenden?

Årsredovisningarna för Östlings Maltabolag Herstoe Ltd, visar att han beslutat om aktieutdelning på motsvarande drygt 2,8 miljoner kronor.

Tillgångarna ”disponibla” för Östling

Östling väljer att låta pengarna stå kvar i bolaget, men de står till hans privata förfogande. De är ”disponibla”, och därmed skattepliktiga i Sverige, enligt svenska Skatteverkets rättsavdelning – som inte vill kommentera enskilda fall men som på SVT:s frågor redogör för Skatteverkets generella bedömning av liknande fall.

– När man ska skatta för aktieutdelning avgörs bland annat av om utdelningen är tillgänglig för aktieägaren, och har man hemvist i Sverige är man obegränsat skattskyldig för alla inkomster oavsett varifrån inkomsterna kommer, säger Tomas Algotsson, enhetschef rättsavdelningen Skatteverket 

När SVT Nyheter och Uppdrag granskning i början av veckan återkommer till Leif Östling med frågor om hans uttalande verkligen stämmer, trots att SVT hittat uppgifter som visar på motsatsen, vidhåller Östling först att han inte tagit någon utdelning.

Jag har inte tagit utdelningar från bolaget och inte heller vad jag kan minnas från 2009/2010.”

I nästa mejl med frågor bifogar SVT bilder från hans årsredovisningar på Malta. Då blir svaret kort.

”Dina frågor om Hertsoe lämnar jag obesvarade.”

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Paradisläckan

Mer i ämnet