Enligt Skolverket är den information som sprids ofullständig – och provet kommer hållas som planerat under torsdagen. Foto: TT/Faksimil

Delar av nationella provet sprids i sociala medier: ”Svårt att bedriva signalspaning på Tiktok”

Publicerad

Under torsdagen är det dags för nationellt prov i svenska för årskurs sex. Men innan Sveriges tolvåringar hunnit sätta sig i skolbänkarna har delar av provet redan setts tiotusentals gånger på Tiktok.

– Det är bara att konstatera att någonstans i hanteringen så har det brustit, säger Anders Boman på Skolverket.

”Hur vet alla redan?”, skriver en användare i kommentarsfältet på Tiktok.

Det som ”alla vet” är vad en fråga i ett kommande nationellt prov påstås vara. Och det tar inte lång tid för SVT Nyheter att hitta Tiktok-klipp som setts tiotusentals gånger, som kommenterats tusentals gånger, och som innehåller vad som verkar vara de uppgifter som något dygn eller två senare ska utföras under det nationella provet i svenska.

”Inte så här det var tänkt”

Under tisdagskvällen bekräftar också Skolverket till SVT att det som sprids är autentiskt.

– Det är absolut olyckligt, det var inte så här det var tänkt. Det var tänkt att läraren delar ut uppgiften när provet ska börja, säger Anders Boman, enhetschef för nationella prov på Skolverket.

Samtidigt säger Skolverket att den information som sprids är ofullständig – och att provet kommer hållas som planerat under torsdagen.

– Det som har spridits är den rubrik som det ska skrivas en uppsats utifrån, det som inte har spridits är hela den uppgiften man ska följa när man ska skriva uppsatsen. Därför gör vi bedömningen att det här provet är värt att genomföra, säger Anders Boman.

”Svårt att se allt på Tiktok”

Nationella prov har spridits i sociala medier i många år, men det ska vara ovanligt att det sker redan i årskurs sex. Anders Boman påpekar att proven är i en pågående digitaliseringsprocess tänkt att förhindra att liknande saker händer igen.

Har ni dålig insyn i vad som händer på Tiktok?

– Det är väldigt svårt att bedriva någon sorts signalspaning på Tiktok, det är svårt att finnas överallt och se allt på Tiktok. Exakt vad som har hänt det vet inte jag. Det är bara att konstatera att någonstans i hanteringen så har det brustit, säger Anders Boman.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.