Fraktion vigde egen biskop

Publicerad

De svenska kvinnoprästmotståndarna i den svenska sk Missionsprovinsen vigde i dag sin första biskop, den pensionerade prästen Arne Olsson från Mellerud.

Ceremonin, som utfördes i Schillerska gymnasiets aula i Göteborg av biskop Walter Obare från Kenya, bevittnades av cirka 400 personer.

Missionsprovinsen bildades 2003 av motståndare till kvinnliga präster. Enligt ärkebiskop K G Hammar är provinsen i och med dagens biskops- vigning inte längre en del av Svenska kyrkan utan en egen kyrka, skriver TT.

Vill inte lämna Svenska kyrkan
Missionsprovinsen har sagt att de inte vill lämna den svenska kyrkan, något som ärkebiskop K G Hammar understryker att de ska göra.

”Det blir nu tydligt för alla att Missionsprovinsen inte är en del av Svenska kyrkan. Missionsprovinsen har nu bilat en egen självständig kyrka”, sade K G Hammar i ett pressmeddelande.

”Biskop Walter Obare har förklarat sin aktiva medverkan med att Missionsprovinsen tydligt presenterat sig som en självständig kyrka i Sverige”, markerar ärkebiskopen.

Även om allt ska utredas – huruvida de präster som är engagerade i Missionsprovinsen ska förlora sitt prästämbete – i vederbörlig ordning, av domkapitlet i Karlstad, har ärkebiskopen otvetydigt sagt vad som gäller.

De som är med att starta en alternativ kyrka kan förlora sitt ämbete i Svenska kyrkan.

”Det gäller även pensionerade ämbetsbärare”, noteras det i pressmeddelandet från ärkebiskopen.

-Vi prövar Arne Olssons handlande mot de prästlöften han en gång avgett, säger Esbjörn Hagberg, biskop i Karlstads stift.

-Det är inte så här vi viger biskopar. Vad betyder det att man går in under en annan ordning, i relation till att man gett löfte om att hålla sig till kyrkans ordning? Det är sånt vi prövar, säger Hagberg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer