Foto: SVT

Lisas sminkvideos har visats för miljoner

Uppdaterad
Publicerad

Lisa Jonssons videos på Youtube när hon sätter upp frisyrer har setts av miljoner. Varför lyckas dagens unga nätprofiler? Det är en av frågorna som ställs på it-mässan Webbdagarna, som pågår i Stockholm nu.

Under namnet Miss Lisibell filmar Lisa Jonsson sig själv när hon sminkar sig och sätter upp frisyrer. På Youtube har hon nästan 40.000 prenumeranter och hennes klipp har visats över 15 miljoner gånger.

– Jag är en helt vanlig tjej och tänker inte så mycket på hur jag gör klippen. Jag kör bara min grej och då kommer massor och tittar, säger hon till SVT.

Blir kända över hela landet

Under it-mässan Webbdagarna diskuteras digitala trender. Fenomenet Youtubestjärnor är en av dem. Gina Dirawi och William Spetz är exempel på unga videobloggare som tagit steget och blivit kända över hela landet genom internet.

 Inspelningsteknik och en personlighet är allt de jobbat med.

”Lite nördarnas revansch”

Beata Wickbom är webbstrateg och nätentusiast. Hon tror att många av de unga internetprofilerna blir omtyckta eftersom de är som folk är mest. Men också för att de har ett stort intresse för något.

– Många brinner för att lära ut något och verkligen visa hur något fungerar. Det är lite nördarnas revansch, säger hon.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.