Foto: SVT Design

Tonårstjejer hängdes ut på sajt

Uppdaterad
Publicerad

Namn, bild och Facebookprofiler till fyra 16-åriga tjejer publicerades i en artikel på sajten Avpixlat efter att flickorna genomfört en politisk aktion mot SD-politiker.

– Jag läste att ”en gruppvåldtäkt skulle sitta bra, klä av henne naken och sätt ut henne i Rinkeby”. Jag satt och darrade i en timme, berättar en av de 16-åriga tjejerna för SVT Nyheter.

De hade åkt till Långholmen i Stockholm där Sverigedemokraterna skulle hålla möte. I en antirasistisk aktion skrev de fyra tjejerna med gatukritor på klipporna där mötet skulle äga rum. ”Ut med SD-svinen”, ”Alla är lika värda”, ”SD=SS” och ”Inför fri asyl” var några av deras slagord.

En av flickorna lade upp en bild på Facebook – nästa dag fick de reda på att en artikel om deras aktion publicerats på den välkända sajten Avpixlat.

”Blev alldeles kall inombords”

Mamman till två av flickorna befann sig på jobbet, dagen efter att artikeln publicerats. Så fort hon kom hem satte hon sig vid datorn och tog skärmdumpar på allt som skrivits om tjejerna. Det blev 80 sidor.

– Jag blev alldeles kall inombords. Jag såg att de lagt ut deras namn och Facebookprofiler. Sedan såg jag att det fanns uppgifter om deras adresser, till och med om oss föräldrar, ibland kommentarerna. Då förstod jag att det här hade gått helt överstyr, säger hon till SVT.

Mamman berättar att hon tidigare hade sett bilden som tjejerna lagt upp på Facebook. Men att fyra 16-åringar som vill uttrycka sina åsikter och skriver på berg med gatukritor skulle orsaka sådana reaktioner hade hon aldrig kunnat ana.

– Jag blev väldigt rädd när jag såg alla groteska saker som skrivits – men sedan blev jag förbannad. Det här är 16-åringar som begått en mindre genomtänkt handling. Men det som skrevs handlade inte ens om vad de gjort, allt kretsade kring vad de borde utsättas för.

Uppmanade till att kontakta tjejerna

Artikeln om de fyra tonårsflickorna inleds på följande vis:

 ” X heter en tjej som varken gillar Sverigedemokraterna eller demokrati och dessutom gärna förfular miljön med klotter. Hon bestämde sig därför för att sabotera lite inför Sverigedemokraternas familjedag imorgon. Tillsammans med sina lika asociala väninnor begav hon sig sålunda åstad till Långholmen för att visa sitt förakt för demokratin och sina medmänniskor.”

I den del av artikeln som Avpixlat senare ändrade, men som mamman redan hade hunnit ta skärmdumpar av, föreslår även skribenten vad tjejerna borde råka ut för.

”Sådana här aktioner brukar oftast göras för att man vill få en reaktion. Det tycker vi tjejerna har gjort sig förtjänta av. Utan övertramp till näthat och hot bör de få veta vad medborgarna anser om den här sortens tilltag”

Responsen kom snabbt. Kommentarerna till artikeln var hotfulla och nedsättande – flera uppmanade till att söka upp de 16-åriga flickorna.

”Tråkigt att dessa småungar får förstöra. Den enda som bor i närheten av Långholmen är X som fortfarande bor hemma hos mamma i X.”

Därefter följde en lista med länkar till tjejernas Facebook-konton.

Lade upp en bild på sin Facebook

Efter att sajten ”Inte rasist men” granskat artikeln och twittrat om den togs länklistan bort. Förklaringen Avpixlat ger till att de publicerat 16-åringarnas uppgifter var att flickorna redan ”hängt ut sig själva” på Facebook genom att publicera bilden.

– Det var en av oss som lade upp en bild på sin sida och hade råkat trycka att den skulle visas för ”vänners vänner” på Facebook. Tanken var aldrig att det skulle komma ut, säger en av flickorna till SVT.

Avpixlat beskrivs av sin egen redaktion som ”Sverigevänlig” och är känd för att ge utrymme för rasistiska och högerextrema åsikter. Mamman till två av flickorna hade tidigare inte haft någon större kännedom om sajten. Hon berättar att hon efter händelsen tagit reda på mer – något som gjort att hon nu känner sig ännu oroligare.

– Jag vet att det inte är några virrpannor som sitter där och skriver. Det är medvetna, fokuserade personer. Vuxna människor som vill någonting med det de gör. Det är det värsta, säger hon.

Fortfarande rädd

Många av de mejl som de fyra tonårstjejerna mottog efter att Avpixlat publicerat sin artikel var obehagliga och hotfulla.

”Din antidemokratiska jävla slyna. Dra till de jävla länderna själv och se hur kul det är med Islam”

Under flera dagar fanns tjejernas namn och bild publicerade på sajten. Efternamnen har nu tagits bort och enligt flickorna får de inte längre några hotfulla mejl. Men de senaste dagarna har inte passerat utan att lämna spår efter sig.

– I dag när jag stod i köket såg jag något i ögonvrån och tänkte direkt ”vem var det där?” Då insåg jag hur mycket det här har påverkat mig. Jag vill inte vara rädd. Men det är oerhört obehagligt, säger mamman till SVT.

SVT har tidigare skrivit om hur sajten hängde ut en ung kvinna som blivit utsatt för sexuella övergrepp. Vid det tillfället publicerades en video där man tydligt såg offrets ansikte. Videon togs senare ner då publiceringen möttes av massiv kritik.

– Vilka uppgifter man ska gå ut med och inte är en avvägningsfråga. Vi anser att vi har gjort vad som ankommer på oss och tagit vårt publicistiska och pressetiska ansvar, skriver Avpixlatredaktionen i ett mejl till SVT.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.