Fredagen den trettonde – Bra odds på jordens undergång

Uppdaterad
Publicerad

Otursdagen är här igen, och det går att bli rik på kuppen. Den som satsar på att jorden går under fredagen den 13 februari vinner 130.210 gånger pengarna, enligt Ladbrokes.

Men hur pengarna då ska utbetalas är oklart.

Mellan en till tre gånger om året infaller dagen som är en fasa för dem som lider av paraskevidekatriafobi – sjuklig ångest för fredagen den 13.

Skräcken är utbredd

Medan dessa personer låser in sig på otursdagen finns det klubbar i USA som utmanar vidskeplighet och där medlemmarna ägnar dagen åt att gå under stegar och slå sönder speglar.

-Skräcken för fredagen den 13 är mer utbredd där och därför driver de här klubbarna med den, förklarar Lena Kättström Höök, intendent vid Nordiska museet.

Talet 13 som oturstal kan spåras tillbaka ända till babylonsk tid, och fredagar har i århundraden setts som otursdagar i den kristna världen eftersom Jesus enligt bibeln korsfästes på en fredag.

Fler olyckor på fredagar

I 1800-talets Sverige undvek man till exempel att klippa naglarna på en fredag, eftersom de då skulle växa obehindrat.

-Men jag tror inte att det är så många som egentligen ser fredagen den 13 som otursdag, säger folkloristen Tora Wall.

Enligt Räddningsverkets statistik för åren 1996-2007 är fredagen den 13 inte värre än andra fredagar, men faktiskt så sker fler olyckor på fredagar än andra vardagar. Det har dock inte med otur att göra – utan med alkohol.

Olyckor på otursdagen

• Fredagen den 13 oktober 1307 fängslades ett stort antal tempelriddare, torterades och avrättades.

• Fredagen den 13 april 1970 skedde en explosion ombord på den amerikanska rymdkapseln Apollo 13. Efter 55 timmar och 55 minuter i rymden inträffade olyckan som fick projektet att avbrytas.

• Fredagen den 13 oktober 1972 störtade ett flygplan i Anderna. När planet hittades 72 dygn senare hade 16 personer överlevt genom att äta av sina döda medpassagerare.

Källa: TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.