Fredrik Virtanen var tidigare ledarskribent på Aftonbladet. Efter anklagelser om sexuella trakasserier blev han avstängd. Foto: TT

Fredrik Virtanen kommenterar Aftonbladets beslut om petning från ledarsidan

Uppdaterad
Publicerad

Nu kommenterar journalisten Fredrik Virtanen Aftonbladets beslut om att utesluta honom från tidningens ledarsida.
– Det kommer som en stor överraskning för mig, skriver han i en skriftlig kommentar till SVT Nyheter.

Under söndagen meddelade Aftonbladets politiska chefredaktör Karin Pettersson att Fredrik Virtanen petas som kolumnist på tidningens ledarsida, efter anklagelser om våldtäkt och sexuella trakasserier.

Flera av övergreppen ska ha polisanmälts, men lagts ner. Redan för sex år sedan polisanmälde medieprofilen Cissi Wallin Aftonbladet-profilen för att ha drogat och våldtagit henne efter en fest 2006. Fredrik Virtanen nekar till brott.

”Kände inte till uppgifterna”

Fredrik Virtanen har arbetat på Aftonbladets ledarredaktion i sex år. Redan för fem år sedan fick Karin Pettersson kännedom om förundersökningen där Cissi Wallin anklagade ledarskribenten för våldtäkt.

– Jag kände inte till de andra uppgifter som nu har kommit fram, skriver Karin Pettersson.

Virtanen: Hon vänder kappan efter vinden

Nu kommenterar Fredrik Virtanen den politiska chefredaktörens beslut:

”Det kommer som en stor överraskning för mig att Karin Pettersson godkänner det publicistiska haveriet, ”oavsett vad utredningen kommer fram till” om vad som skulle ha hänt för 10-15 år sedan.

Jag har i sex år arbetat med Aftonbladets ledarredaktion. Den har stöttat mig i många svåra perioder av påhopp, hot och hat från meningsmotståndare och högerextrema och även under denna kris.

Det har känts som att Karin Pettersson haft en ryggrad som inte viker. Nu har Aftonbladets politiska chefredaktör degenererat till någon som vänder kappan efter den populistiska vinden.”

SVT Nyheter har sökt Karin Pettersson för en kommentar, men hon hänvisar till sin text på Aftonbladets hemsida.

”Mina argument finns redovisade i min text i dag”, skriver hon i ett sms.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer